Publicado 01/07/2019 18:45

La trenca, un ocell gairebé extingit, torna als Aiguamolls de l'Empord dotze anys després d'haver-ne desaparegut

Agencia Catalana de Noticias
Agencia Catalana de Noticias - ACN

S'han reintrodut deu polls de l'espcie procedents del centre de fauna de Vallcalent

ACN

Castelló d'Empúries.-La trenca, un ocell gairebé extingit, ha tornat al parc natural dels Aiguamolls de l'Empord dotze anys després d'haver-ne desaparegut. La Generalitat i l'Associació Trenca han reintrodut deu polls d'aquesta espcie al parc, procedents del centre de fauna de Vallcalent. D'entrada, els ocells passen una setmana dins una gbia d'aclimatació (on se'ls hi deixa menjar). Després, quan s'alliberen, també se'ls continua donant aliment durant un temps, per garantir-ne la seva supervivncia. Es preveu que, en el marc d'aquest programa de reintroducció, s'alliberin vint exemplars més de trenca als Aiguamolls de l'Empord (que se sumaran als deu que han iniciat el programa).

El parc natural dels Aiguamolls de lEmpord compta des de dimarts amb deu nous exemplars de trenca (Lanius minor), una espcie protegida en situació crítica que va desaparixer del parc el 2002. Es tracta de la primera vegada que salliberen exemplars daquesta espcie en aquest espai on histricament nidificava de manera habitual. La trenca és una au que en els darrers anys ha experimentat una important davallada poblacional, fins a gairebé arribar a l'extinció a tota la península Ibrica. Precisament, aquesta actuació forma part del programa de conservació i recuperació de lespcie, impulsat per la Generalitat i executat per lAssociació Trenca. Els polls reintroduits al Parc Natural dels Aiguamolls de lEmpord provenen del Centre de Fauna de Vallcalent, on es desenvolupa el gruix del programa de cria en captivitat. Actualment compta amb 25 parelles reproductores. Després de la davallada de la població salvatge, el 2006 es va iniciar lextracció dels dexemplars caganius de camp, que van ser criats al centre per ser posteriorment incorporats a lestoc reproductor. La primera reproducció en captivitat de lespcie es va produir el 2009 i des de linici del projecte de cria hi han nascut més de 900 polls. La reintroducció es fa de manera progressiva, mitjanant la tcnica del hcking. Així, durant la primera setmana sutilitza una gbia daclimatació on sels deixa menjar. Aquest suport alimentari es manté durant un temps quan es deixen en llibertat, per garantir una alta supervivncia i incrementar la seva fixació a la zona. Aquest és el primer de tres alliberaments de trenques previstos al Parc Natural dAiguamolls de lEmpord. En total, sespera deixar anar uns 30 exemplars dins daquest programa. 580 exemplars reintrodutsDes de linici dels primers alliberaments del projecte de conservació i recuperació de la trenca, la Generalitat, amb el suport de lAssociació Trenca, ha reintroduit en total 580 exemplars en dos punts dalliberament diferents, a la Plana de Lleida, amb lobjectiu de preservar aquesta espcie frgil. La seva principal amenaa és la intensificació agrícola, que porta associada una reducció de lhbitat, una disminució de preses (mitjans i grans insectes) i un augment dels seus depredadors naturals (principalment la garsa). El projecte compta amb la col.laboració del Zoo de Barcelona, així com de la Fundación Biodiversidad (MITECO) i de WWF España, entre daltres.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés