Publicado 9/3/2019 6:33:56 +01:00CET

Torrelameu catalanitza els senyals de 'Stop' i els canvia per 'Pareu'

Agencia Catalana de Noticias
ACN

El municipi la Noguera és el primer de Catalunya en impulsar una iniciativa així i patenta el canvi per fomentar la normalització lingüística

ACN

Torrelameu.-Els senyals de 'Stop' de Torrelameu (Noguera) han comenat a desaparixer aquest cap de setmana i són substituts per uns altres on hi posa 'Pareu'. Es tracta d'una iniciativa pionera a Catalunya que ha consistit en patentar el canvi d'idioma d'aquest rtol que obliga a aturar als conductors a través del Ministeri d'Indústria, Comer i Turisme. L'alcalde del municipi, Carles Comes, d'ERC, diu que l'objectiu és 'normalitzar' el catal en un senyal com aquest que arreu del món est escrit en 22 llengües diferents. De moment se'n canviaran 4 per en els proper any i mig és vol fer amb els 27 que hi ha a tot el poble així com també repintar la senyalització horitzontal dels carrers. Torrelameu espera que altres poblacions dels Pasos Catalans se sumin a la iniciativa i facin el canvi.

Carles Comes ha explicat que de la mateixa manera que a Canad els senyals de 'Stop' estan escrits en angls, francs i llengua indígena, o que a la Xina estan en xins, a Israel hi ha una m oberta dibuixada o a pasos de Llatinoamrica hi posa 'Paren' o 'Alto', a Torrelameu han decidit que hi hauria de posar 'Pareu', una expressió 'molt lleidatana' que permet catalanitzar aquesta indicació per als conductors. És per aix que des del consistori han aconseguit patentar a través del Ministeri d'Indústria, aquest nou senyal que l'únic requisit que ha de tenir per complir la normativa és que sigui octogonal i mantingui els colors vermell i blanc.Torrelameu ha comenat a canviar els 27 senyals verticals de 'Stop' que hi ha repartits pels carrers del municipi aquest cap de setmana, coincidint amb la Fira de la República. De moment en substitueix quatre per al llarg del proper any i mig la previsió és canviar-los tots, a mesura que vagin arribant els nous senyals que s'han comprat. Així mateix, Comes explica que han encarregat una 'plantilla' per repintar la senyalització horitzontal que hi ha al terra. L'Ajuntament ha cedit la patent a una empresa que l'explotar i Comes ha animat a qu municipis d'arreu del país se sumin a la iniciativa de catalanitzar els senyals de 'Stop'. En el cas de Torrelameu, diu, s'ha fet amb una expressió més lleidatana, per també es pot optar per altres com 'Atura't', 'Aturi's', 'Para't o 'Pari'. Comes també ha fet referncia als 'atacs espanyolistes' que han rebut a través del Facebook de l'Ajuntament per tirar endavant aquesta iniciativa i ha recomanat a les persones que els han fet que haurien de treballar perqu als seus municipis els senyals de 'Stop' estiguin escrits en espanyol com fan a Llatinoamrica.Torrelameu ja va ser pionera l'any passat en canviar el nom de carrers del municipi pel de tots els presos i exiliats del procés independentista.

el més llegit

 1. 1

  Coronavirus.- Una escola dels Franqueses (Barcelona) és nega a obrir quan passi a fase 2

 2. 2

  Successos.- Repunten fins a 37 les actuacions per ocupacions a Mataró (Barcelona) al maig

 3. 3

  Espanya podrà accedir a 140.000 milions del fons europeu de recuperació, 77.000 milions en transferències

 4. 4

  Coronavirus.- Barcelona i la seva àrea metropolitana formaran una sola regió des del dilluns

 5. 5

  Coronavirus.- Reus (Tarragona) no obrirà les escoles bressol municipals fins el proper curs