Publicado 22/6/2019 16:37:03 +02:00CET

Territori restaura l'ermita de Santa Maria de la Serra de Farrera amb un pressupost de gairebé 100.000 euros

Agencia Catalana de Noticias
ACN

Els treballs han consistit en la consolidació estructural de l'edifici i les seves cobertes

ACN

Farrera.-El conseller de Territori i Sostenibilitat, Dami Calvet, acompanyat de l'alcalde de Farrera, ngel Bringué, i de l'arquebisbe d'Urgell, Joan Enric Vives, ha inaugurat aquest dissabte al migdia la restauració de l'ermita de Santa Maria de la Serra, al municipi de Farrera (Pallars Sobir). Els treballs han consistit en la consolidació estructural de l'edifici i les seves cobertes i han tingut un cost de 96.778 euros.

Per a la restauració, s'ha desmuntat la coberta, substitut les bigues malmeses i construt un acabat amb pissarra recuperada del país. També s'ha rejuntat tots els paredats, amb morter de cal, deixant a la vista els junts originals encara existents. S'ha reconstrut l'absis i s'ha recuperat la seva volumetria, omplint la gran esquerda amb un mur ciclpid amb recuperació de les pedres originals. S'ha recuperat la finestra absidal i, a més de l'obertura de portes i finestres, s'han restaurat els brancals, llindes i arcs. L'ermita de Santa Maria de la Serra, també coneguda com a església de la Mare de Déu de la Serra de Farrera, est situada als afores del municipi, sobre la carena de la Serra. L'edifici est catalogat com a Bé Cultural d'Inters local (BCIL) i la referncia més antiga correspon a la relació d'esglésies parroquials del deganat de Cardós, visitades l'any 1314 pels delegats de l'arquebisbe de Tarragona. Segons fonts orals, durant la guerra civil l'edifici va servir com a niu de metralladores. Per a aquest ús es va ampliar l'obertura central de l'absis deixant l'esvoranc del mur absidal en l'estat actual.Els promotors d'aquest projecte són l'Ajuntament de Farrera, el Bisbat d'Urgell i el departament de Territori i Sostenibilitat, a través de l'Institut Catal del Sl (Incasl), i forma part del programa Reviure les velles ciutats, que té com a objectiu la recuperació i rehabilitació del patrimoni histric. L'Incasl ha finanat l'actuació amb 83.863 euros, l'Ajuntament de Farrera ha aportat 11.025 euros i el Bisbat d'Urgell, 1.890.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés