Publicado 22/08/2019 07:10CET

La tercera edició de les Visites a pags de la Cerdanya preveu assolir una assistncia de més d'un miler de persones

Agencia Catalana de Noticias
Agencia Catalana de Noticias - ACN

La iniciativa, a la qual hi participen set explotacions de la comarca, pretén posar en valor els seus productes locals

ACN

Ger.-Les Visites a pags de la Cerdanya, que enguany es van comenar a programar per Setmana Santa i que s'allargaran fins a Tots Sants, han aconseguit fins ara una participació d'unes 800 persones, amb la qual cosa des de l'organització s'espera poder superar la xifra del miler d'assistents de l'any passat. L'objectiu d'aquesta activitat, que es duu a terme en set explotacions agrries i ramaderes de la comarca, és el de donar a conixer i posar en valor el procés d'elaboració tradicional de diferents productes locals del territori. Al mateix temps, també es vol fer pedagogia sobre la influncia positiva que té el sector primari en el paisatge i la necessitat de preservar-lo com a element clau de l'economia d'aquesta zona.

El ramat de la granja del Xavi i l'Helena est donant una nova vida a l'entorn del petit poble de Montmelús, que pertany al municipi de Ger (Cerdanya). Les cabres, a partir de les quals obtenen llet per elaborar diversos tipus de formatge, pasturen a una alada de 1.600 metres. Reivindicar la importncia que té la ramaderia extensiva per al territori és, precisament, un dels factors que els van animar a participar al projecte de les Visites a pags, ja que en aquest marc poden explicar als assistents els beneficis d'aquest model per al benestar animal i la cura de l'entorn.Tot i que en aquesta tercera edició es van comenar a programar visites des de Setmana Santa, és a l'agost quan hi ha una major afluncia de visitants. Per aquest motiu, en aquesta explotació acullen aquests dies fins a tres grups per setmana. Durant el recorregut poden veure el ramat de cabres i també els seus porcs, els quals tenen integrada a la seva alimentació el xerigot, és a dir, la part que queda després de fer quallar la llet per elaborar el formatge. Per l'Helena Guillén és important donar-ho a conixer perqu és la manera que tenen de tancar el seu cicle productiu, amb el qual eviten haver de tractar aquest líquid com a residu.A la visita, el públic també pot veure els panells solars que abasteixen d'energia les installacions, a més de conixer la histria recent d'aquesta explotació, ja que el projecte va comenar ara fa sis anys i fins al 2018 no han comenat a comercialitzar els seus productes. La venda directa i en botigues i restaurants de la comarca és la seva aposta, explica Guillén, que considera que tot i que cada cop hi ha més conscincia sobre la importncia del consum de productes de proximitat, les grans distribudores lluiten per fer abaixar els preus.La iniciativa de les Visites a pags, que en aquesta tercera edició s'allargar fins a l'1 de novembre, és de l'Associació Agroalimentria de Cerdanya, entitat que aglutina tant a productors i elaboradors locals com als sectors del comer, la restauració i els allotjaments turístics que utilitzen productes de proximitat. L'activitat compta amb el suport del consell comarcal i el patronat de turisme de la Cerdanya, a més de la Diputació de Girona.La gerent del Consell Comarcal de la Cerdanya, Carol Nabau, explica que l'objectiu del projecte és el de donar a conixer el procés d'elaboració dels productes alimentaris, per tal que els seus potencials consumidors els posin en valor. A més, afegeix que també es vol conscienciar sobre la importncia que ha de tenir el sector primari tant per a la preservació de l'entorn com per a l'economia d'aquest territori i com aquest ha de ser compatible amb el turisme.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés