Tècnics municipals i polítics de Tàrrega es posen a la pell de discapacitats per fer una diagnosi dels obstacles urbans

Publicado 25/9/2019 13:16:02CET
Agencia Catalana de Noticias
Agencia Catalana de Noticias - ACN

Han passejat per diferents punts amb els ulls tapats i bastó per a cecs per comprovar les principals dificultats i passar nota a l'equip de govern perquè pugui adoptar mesures

ACN

Tàrrega.-Tècnics municipals i polítics de l'Ajuntament de Tàrrega s'han posat aquest dimecres a la pell de persones amb discapacitat visual i física per fer una diagnosi dels obstacles urbans que hi ha a la ciutat. Amb l'ajuda d'una tècnic de la ONCE i també de professionals de l'Associació Alba han recorregut diferents carrers de la ciutat amb els ulls tapats o tapats parcialment i també amb cadira de rodes per comprovar quines dificultats hi ha a l'hora de moure's pel municipi. La regidora de Serveis Municipals, Teresa Sala, ha posat de manifest la importància de la iniciativa per veure que no són les mateixes les necessitats que té un col·lectiu o altre. Sala ha reconegut que ha Tàrrega hi ha moltes dificultats de tot tipus a les quals volen 'posar fil a l'agulla' per tal de resoldre-les.

La regidora Teresa Sala ha explicat que si per al que va amb cadira de rodes els carrers de "plataforma única" són "fantàstics" per als qui tenen problemes de visibilitat són "nefastos" ja que els costa distingir entre la vorera i l'asfalt. Sala ha remarcat la necessitat que els tècnics i els polítics siguin conscients d'aquesta realitat per tenir-ho en compte a l'hora de planificar les ciutats. Així mateix, també ha posat de manifest que amb l'envelliment de la població la gent cada vegada tindrà més dificultats i per tant cal posar-hi remei.Segons Sala, l'experiència que s'ha portat a terme s'anirà repetint en un futur perquè a Tàrrega hi ha moltes dificultats de tot tipus. Així, s'ha referit a les voreres d'alguns carrers o al pas a nivell de la via del tren que "és un horror".L'experiència s'ha portat a terme de la mà de professionals de l'Associació Alba, que treballa amb discapacitats físics i també amb la col·laboració de la tècnic de rehabilitació de la ONCE, Maika Cruz. Segons Cruz, la "ciutat ideal no existeix" però sí "l'actitud per fer-la possible". És per això que ha remarcat la necessitat de "sensibilitzar" als organismes públics i als ciutadans que les ciutats actuals són "imperfectes" i cal fer un esforç per millorar-les.A Tàrrega s'ha fet un petit recorregut i segons Cruz cal fer un estudi profund pel que fa al condicionament de les voreres, la senyalització dels creuaments perquè els discapacitats no tinguin "marge d'error" a l'hora de creuar, i també posar semàfors acústics. Així mateix, Cruz també s'ha referit a la il·luminació nocturna o al fet que els establiments de restauració deixin espai entre les cadires de les marquesines i les partes del carrer per poder passar amb comoditat.