Publicado 08/07/2019 15:42CET

Taylor Mac far reflexionar el públic del Grec sobre la histria dels Estats Units en clau 'queer'

Agencia Catalana de Noticias
Agencia Catalana de Noticias - ACN

El 'performer' novaiorqus portar al Teatre Lliure el seu monleg musical aquest dimecres i dijous

ACN

Barcelona.-El polifactic 'performer' novaiorqus Taylor Mac porta aquest dimecres i dijous al Teatre Lliure A 24-Decade History of Popular Music (Abrigated), la seva particular interpretació de la histria dels Estats Units en clau queer. A través de la música popular i amb altres dosis dimprovisació i extravagncia, l'artista drag intentar fer reflexionar al públic sobre la construcció de les comunitats a través de la lluita conjunta contra l'opressió, la destrucció i la marginació dels diversos collectius, tal com ha detallat el certamen. A més de lautor, ladaptació reduda que sestrenar a Barcelona, comptar amb convidats locals i implicar el públic per a que participi de forma activa en lespectacle.

El muntatge que s'estrenar a Barcelona ser l'adaptació d'un espectacle de 24 hores de duració que recorre els 240 anys d'histria dels Estats Units a través de 246 canons. En les versions redudes sempre intento buscar un tema interessant i dactualitat i laplico al show, ha explicat Mac, que ha afegit que els muntatges de dimecres i dijous seran diferents entre sí, en gran part degut a la importncia que pren la improvisació, i que no és un muntatge difícil dinterpretar. Vull que la gent reflexioni profundament sobre els fonaments de les seves accions i sobre com decideixen en qu creure, ha indicat Mac. Espero que tot aix faci el món més sensat. En aquest sentit, per intentar fer més comprensible lobra, lartista local Quim Pujol, interpretar també sobre l'escenari un paper com si fos una espcie de traductor. La música, més en concret la popular, és lelement central sobre el que pivota l'espectacle. Volia representar com les diferents comunitats suneixen per manifestar-se, per celebrar plegades... i és la música popular la que fa aix, ha reflexionat Mac. La música clssica inspira virtuositat, alguna cosa superior a tu, per és la música popular la que parla sobre la comunitat, ha manifestat. El dramaturg ha detallat també que les canons escollides no seran necessriament conegudes pel públic. Hi ha canons populars només en les petites comunitats sobre les que parla lobra, com ara la comunitat jueva novaiorquesa, ha assegurat. Un altre element important de lespectacle és el vestuari, que varia en cadascuna de les funcions. En aquest sentit, Mac ha destacat el paper de Machine Dazzle, el seu dissenyador de vestuari. Fa una feina fantstica i a vegades també participa en lespectacle entrant a escena per sorpresa amb vestits espectaculars.L'origen del muntatgeLobra va comenar a gestar-se lany 2011 en un pub de Nova York i de seguida es va convertir un xit arreu dels Estats Units. Tot i aix, tal com ha dit Mac, la llavor del projecte ve de molt més lluny. Lespectacle parteix de les protestes contra la SIDA dels anys 80. Jo llavors tenia 14 anys i va ser durant una daquestes manifestacions quan vaig veure per primer cop una persona homosexual, i no només era una sinó milers, ha indicat lartista. Tot aix em va fer sentir per primer cop lorgull queer i el sentiment de pertinena a una comunitat, que shavia unit i havia sortit al carrer perqu lestaven destruint. Aix és el que vull plasmar als meus espectacles.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés