Publicado 17/2/2019 11:36:42 +01:00CET

La Taula del Sénia vol multiplicar per set la producció de les oliveres millenries

El projecte far inventari de les finques en desús per oferir-les a aturats i agricultors

ACN

Ulldecona.-La Taula del Sénia ha engegat un projecte per produir més oli procedent de les oliveres millenries a la zona del Montsi i el Baix Maestrat. Actualment, tenen catalogats uns 5.000 exemplars, dels quals només un miler produeixen oli. Davant la demanda del mercat i la poca quantitat d'oli produt enguany -1.500 litres certificats per la marca Farga Milenaria -, l'ens vol assolir una collita d'entre 8.000 i 10.000 litres d'oli de cara la campanya del 2019. Per aix, s'ha previst fer un inventari de les finques abandonades i en desús per recuperar-les. Parallelament a l'inventari, iniciat aquest gener i que s'allargar fins al juny, s'oferiran els terrenys a aquells aturats o agricultors en actiu que se'n vulguin fer crrec.

La iniciativa rep una subvenció de 51.792 euros del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC). Cada any desapareixen una desena d'oliveres monumentals, segons apunten els responsables de la taula. L'objectiu del projecte 'Olimil', que s'inscriu dins del programa 'Innovadors' del SOC, és "revitalitzar" i protegir les oliveres millenries del territori amb la detecció d'exemplars que no estan catalogats o bé de finques en desús. Segons la gerent de la Mancomunitat de la Taula del Sénia, Teresa Adell, la majoria dels terrenys són "totalment recuperables", malgrat que alguns faci vint anys que estan abandonats. De fet, considera que poden tornar a ser frtils pel cultiu en tres anys. Amb tot, Adell alerta que han detectat finques amb més anys d'abandonament on la vida de les oliveres monumentals comena "a perillar". Aquest gener s'ha iniciat la primera fase del projecte amb la contractació d'una tcnica que s'encarrega de localitzar els terrenys i inventariar-los per tal de crear una base de dades. Per ara, ja s'han detectat noves finques als municipis de Godall i Freginals, que han perms duplicar el nombre d'oliveres registrades fins al moment a Freginals, segons explica Adell. Un cop inventariades i recuperades les oliveres pel cultiu, des de la taula del Sénia es confia a assolir entre 8.000 i 10.000 litres d'oli produt en la propera campanya. De fet, la gerent de l'ens subratlla que estan "contents i satisfets" amb la difusió del projecte, ats que ja han rebut peticions de persones per "agarrar finques" i, algunes d'elles són de fora de la mancomunitat. 98.000 signatures per demanar que s'aprovi la proposició de llei de protecció de les oliveres millenriesEn les prximes setmanes est previst que s'entreguin al Parlament les 98.000 firmes recollides en una campanya virtual a través del portal Change.org- per exigir que s'aprovi la proposició de llei de protecció de les oliveres millenries. "No pot ser que a Catalunya no hi hagi cap tipus de protecció i que aquests exemplars estiguin totalment desprotegits i a la voluntat dels espoliadors", denuncia Adell. La proposició de llei s'emmiralla en la llei valenciana, vigent des del 2006 i amb reglament específic aprovat enguany. "Potser no és la millor llei de protecció del món per sí que contempla la protecció de les oliveres de més de 3,5 metres i de les finques que en contenen més d'un 60% d'aquest tipus", destaca la gerent. A més, també incorpora compensacions econmiques pels pagesos. Per tot plegat, Adell opina que seria "molt important" que la proposició de llei tirés endavant, perqu suposaria "un primer pas" per a la conservació d'aquests "monuments vius".

el més llegit

 1. 1

  Entra en vigor a Catalunya la prohibició de reunions de més de 6 persones per frenar el coronavirus

 2. 2

  El director del Pius de Valls assumirà la gestió de l'Hospital Sant Joan de Reus

 3. 3

  Terrassa farà més de 3.000 tests serològics a col·lectius exposats al contagi de covid-19

 4. 4

  AMPLIACIÓ:El Govern adjudicarà a FGC l'explotació de la línia Lleida-Manresa que ara opera Renfe

 5. 5

  Els Mossos d'Esquadra investiguen la mort d'una dona a Girona

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés