Actualizado 25/08/2015 09:23

Tarragona acull l'última parada de l'exposició itinerant de la XIX Biennal d'Art Contemporani Català

Vuit joves creadors mostren les seves obres en el marc d'aquesta iniciativa, que ja ha passat per cinc ciutats del país

Tarragona (ACN).-

Fins al 30 d'agost es pot visitar, al Tinglado 4 del Moll de Costa de Tarragona, l'exposició amb l'obra de vuit joves creadors catalans, en el marc de la XIX Biennal d'Art Contemporani Català. La mostra es va inaugurar l'abril del 2014 a Sant Cugat, i des de llavors s'ha pogut veure a Lleida, Olesa de Montserrat, Reus i Mollet del Vallès. Amb motiu de l'última parada de l'exposició, el director de la biennal, Josep Canals, ha reivindicat a l'ACN el suport que necessiten els artistes. "Als joves els fa falta col·leccionisme, i que les empreses i institucions hi apostin més fort", ha insistit. La itinerància és "la clau bàsica" d'una iniciativa "de comarques", ha dit, perquè "no tot passa a la capital".Des del seu naixement, el 1977, la biennal ha volgut ajudar i promocionar els artistes més joves. De fet, a les seves bases queda ben clar que només hi poden participar els menors de 35 anys. Com ha explicat a l'ACN Josep Canals, galerista i director de la iniciativa, aquests creadors són els que necessiten "més ajuda, més empenta, i tenen una inquietud enorme". Davant la situació actual, però, ha reconegut que de vegades ja no és així, encara que de moment no es plantegen canviar les bases del certamen.

A la convocatòria d'aquesta dinovena biennal s'hi van presentar 68 artistes, d'entre els quals se'n van seleccionar vuit: Albert Arribas i Forcada, barceloní establert a Blanes (Selva); Carles Azcón i Jutglà, nascut a Canberra (Austràlia) i ara veí de Cardedeu (Vallès Oriental); Xiana Gómez i Díaz, gallega establerta a Barcelona; Sergio Mesa i Fernández, que neix i viu a Manresa; Míriam Rialp i Bonet, de Santa Coloma de Queralt (Conca de Barberà); Irene Solà i Sáez, vigatana que viu a Malla (Osona); Bernat Soler i Mañé, de Vilanova i la Geltrú, i Ruth Sòria i Vidal, que va néixer a Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès) i viu a Badalona (Barcelonès). A tots ells el jurat els va escollir per la seva "qualitat i excel·lència".

Les seves obres s'han pogut veure arreu del territori gràcies al caràcter itinerant que sempre ha tingut la biennal. "Aquesta és la clau bàsica", ha destacat Canals, que ha recordat que la biennal és la més antiga de l'estat espanyol dedicada a l'art jove. "Nosaltres som de comarques, i no tot passa a la capital", ha etzibat el director de la iniciativa, nascuda a Sant Cugat. "A pesar de la crisi Barcelona se'n sortirà", ha afirmat, "però, i els poblets petits?", s'ha preguntat. Per tot plegat ha celebrat que la reflexió que van fer fa gairebé quaranta anys, de portar l'art dels joves creadors per poblacions de tot Catalunya, segueixi sent vigent.

Aquesta darrera biennal, però, no ha estat fàcil de tirar endavant per la manca de recursos econòmics. Malgrat això, Canals s'ha felicitat perquè "encara hi ha gent que creu en el país, en els joves", fet que els ha permès tirar endavant. I de cara a la propera edició, té clar que "els recursos sortiran". "Podem fer moltes coses en l'àmbit digital, en xarxa", ha apuntat, i és que encara que no es pugui treballar amb grans recursos econòmics, ha deixat clar que no deixaran de donar suport als més joves. De fet, les bases de la vintena edició ja estan convocades, i s'hi poden presentar propostes fins al 28 de febrer del 2016.

Finalment, Canals ha reclamat el suport del col·leccionisme, així com de les empreses i les institucions, per apostar pels joves creadors catalans. Una demanda, d'impulsar els artistes des de l'inici, que ha il·lustrat amb un exemple. "Ara mateix, tinguéssim aquí Picasso o Miró, tothom vindria, hi hauria cues", ha manifestat, però "Picasso i Miró, al principi, tampoc tenien cues". "Cal que passin uns 100 anys perquè això es valori", ha conclòs.

Cal destacar que amb motiu de la biennal els organitzadors han desenvolupat una aplicació per a telèfons intel·ligents, disponible per als sistemes operatius Android i iOS, des d'on es pot consultar tota la informació de la mostra. La Biennal d'Art Contemporani Català 2014 està organitzada per Canals-Galeria d'Art, amb la col·laboració del Museu de Sant Cugat i l'Ajuntament de Sant Cugat, i el suport de la Generalitat de Catalunya i d'altres institucions públiques i privades.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés