Publicado 13/08/2019 12:27CET

SOS Aiguafreda denuncia l'Ajuntament de Begur per permetre la construcció de 33 habitatges en un espai protegit

Agencia Catalana de Noticias
Agencia Catalana de Noticias - ACN

Afirmen que part dels terrenys que ocupa el projecte urbanístic estan sobre un sistema de dunes

ACN

Begur.-La plataforma SOS Aiguafreda ha presentat una nova denúncia contra l'Ajuntament de Begur (Baix Empord) pel projecte d'urbanització de Montcal 2, que preveu la construcció de 33 nous habitatges, vials i aparcaments. Es tracta d'una urbanització que donaria continutat a les zones d'Aiguablava i Fornells. L'aprovació del projecte va ser el 2014 i compta amb una superfície de 111.008 m2. De tota manera, l'entitat ha assegurat que més de la meitat del sector on es desenvolupa el projecte forma part de l'Espai Natural Protegit de les Muntanyes de Begur i la Xarxa Natura 2000. A més, la plataforma ha assegurat que els terrenys també formen part d'un sistema de dunes i ha recordat que aquests hbitats són de gran inters a nivell europeu.

La plataforma SOS Aiguafreda torna a portar als tribunals a l'Ajuntament de Begur (Baix Empord). En aquest cas ho fa per l'aprovació del Projecte d'Urbanització de Montcal 2 i haver donat la llicncia d'obres per a la construcció de 33 nous habitatges, vials i aparcaments en aquesta zona de la Costa Brava. Les noves edificacions comportarien la unió urbanística de Fornells i Aiguablava.El projecte Montcal 2 va ser aprovat de forma definitiva el 2014 i el Projecte d'Urbanització, el 2016. Ocupa 111.008 m2 d'extensió i afecta a una zona recoberta de pins. Tot i així, les entitats ecologistes han denunciat que part del sector en qüestió en superposa amb l'Espai Natural Protegit de les Muntanyes de Begur i la Xarxa Natura 2000. L'entitat ha recordat que aquesta "catalogació" hauria de "garantir la conservació daquest espai natural i no pas la seva degradació.SOS Aiguafreda ha detallat que la zona de pineda on es troben els terrenys formen part d'un sistema de dunes. L'entitat ha detallat que el dipsit de sorres d'origen elic es va formar durant el Quaternari i han quedat fixades pels arbres que hi han nascut a sobre. A més, aquest sistema de dunes est connectat amb la platja de Pals (Baix Empord) i va més enll de la zona del Montcal.De tota manera, els ecologistes han recordat que el sistema de dunes est "en clara regressió a tot Catalunya". També han assenyalat que "és un hbitat amb gran inters de conservació a nivell Europeu i que requereix lestabliment de mesures de conservació prioritries".Per tot aix demanen per la via judicial que es revoquin tots els projectes aprovats en el consistori i, conseqüentment, s'anulli la llicncia d'obres.El Departament de Territori i Sostenibilitat va impulsar una moratria per a noves llicncies urbanístiques al litoral de la Costa Brava. El projecte quedaria afectat per aquesta moratria ja que el 69% té pendents superiors al 20% i el 50% est protegit. De tota manera, com que l'Ajuntament de Begur va donar les llicncies abans que el Govern aprovés la moratria, les obres han pogut seguir el seu curs.Aquesta és la quarta denúncia que Salvem Begur i Ecologistes en Acció han interposat a lAjuntament de Begur. Denúncies a les que sha de sumar el recurs davant el Jutjat Contenciós Administratiu de Girona el passat mes dabril contra els actes durbanització i edificació a la Pedrera de sAntiga i més recentment el recurs contra la construcció del macro xalet a primera línia de mar a la cala de Port des Pi.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés