scar de la Fuente passar el relleu a Jordi Salvadó i Clara Brea que exploraran les freqüncies dels núvols i el paisatge sonor del Delta
ACN
Sant Carles de la Rpita.-scar de la Fuente acaba aquest dimecres la primera residncia artística a Balada del festival Eufnic. De la Fuente ha gravat la sonoritat d'algunes pedres que ha seleccionat i geolocalitzat al camí de sirga entre Amposta i Deltebre, un tram del GR 99 que connecta l'Ebre amb Cantbria a través del Camí de Sant Jaume. A l'artista el rellevar Jordi Salvadó i Clara Brea que també faran parada amb propostes per explorar les freqüncies dels núvols i per indagar en el paisatge sonor del Delta. El resultat de les residncies formar part de diverses installacions al centre d'art Lo Pati d'Amposta, l'Antic Convent i el Mercat Vell de la Rpita.
El projecte d'scar de la Fuente s'anomena 'Piedras del Camino'. L'artista sonor proposa apropiar-se temporalment d'algunes de les pedres localitzades en diferents punts dels 27 quilmetres del GR 99, entre Amposta i el Garxal, per posar-les en valor com a elements naturals carregats de simbologia i objectes que poden evocar el seu entorn sonor. Durant quatre moments del dia ha gravat les sonoritats que envolten aquestes pedres amb una gravadora i micrfons de contacte. Els sons gravats es canalitzaran a través d'amplificadors de contacte que ha dissenyat el mateix De la Fuente. El so líquid del mar i del riu, el de les aus i els insectes, el dels cotxes quan el camí s'apropa a la carretera, el de les branques que es mouen o el dels transeünts que recorren habitualment aquest camí formen part d'aquest paisatge sonor que descriu. Després de la Fuente, aterrar a la casa de Balada el també artista sonor catal Jordi Salvadó Isern. La seua proposta per Eufnic consisteix en crear un ambient acústic esttic que acompanyi a temps real els moviments dels núvols. Ho far amb una cmera i diversos oscilladors que emetran freqüncies sonores en funció de la intensitat del blanc dels núvols captats per la cmera. Els oscilladors, com ha explicat Salvadó, varien la freqüncia segons els píxels i l'artista la manipula manualment a temps real per crear una esttica adequada. També investigar si pot incorporar a la freqüncia dels núvols altres freqüncies sonores més autctones com per exemple les de les campanes. La seva installació es podr visitar durant el festival, del 5 al 7 de setembre, a l'Antic Convent de la Rpita. Finalment, l'última residncia de Balada l'ocupar la compositora i artista sonora madrilenya Clara Brea. La seua proposta passa per enregistrar el paisatge sonor del Delta a través de micrfons i hidrfons i incorporar aquestes sonoritats al seu treball, en una actuació audiovisual en directe que es far el 7 de setembre al Mercat Vell de la Rpita.