Publicado 30/10/2019 19:08:15CET

'Smart Ports. Piers of the future' presentarà a Barcelona les darreres innovacions per convertir els ports en més sostenibles

També hi participaran els ports d'Anvers, Hamburg, Los Angeles, Montreal i Rotterdam

ACN

Barcelona.-L'Smart Ports. Piers of the future' convertirà Barcelona el mes que ve en la capital mundial de la innovació portuària, que agruparà alguns dels ports és importants del món -com el d'Anvers, Hamburg, Los Angeles, Montreal i Rotterdam, a banda del mateix port de la capital catalana- i presentarà les darrers solucions per assolir els reptes fixats en l'àmbit de la "sostenibilitat ambiental, social i econòmica", en paraules de la presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa i de la directora de Desenvolupament de Negoci del Port de Barcelona, Emma Cobos. La cita tindrà lloc en el marc de l'Mart City Expo World Congress i s'hi presentaran més de 40 projectes, amb la participació, entre d'altres, d'empreses com APM Terminals i BEST, presents al Port de Barcelona.

Alguns dels projectes que s'hi presentaran per part del Port de Barcelona són el Container Tracking Aplication (CTA), que permet tenir localitzat el contenidor localitzat i si té la documentació en regla mitjançant un assistent virtual; les 'Virtual Gates', que donarà informació detallada dels accessos a les terminals i permetrà fer previsions de 24-48 hores gràcies a al intel·ligència artificial" i l'Smart Maritime Traffic Management, que donarà una informació acurada sobre els vaixells i la seva situació, entre d'altres.Pel que fa el port d'Anvers donarà a conèixer una còpia virtual del port amb informació a temps real o l'Hydropower, la primera turbina construïda per generar energia verda en la resclosa del port; el d'Hamburg el desplegament de tres xarxes 5G per fer front a diferents casos d'ús industrial a més d'una rèplica virtual de les instal·lacions; i el Port de Los Angeles presentarà el 'Solar Power', destinat a reduir els gasos que causen l'efecte hivernacle i el Cyber Resilience Center, per prevenir atacs cibernètics. Per la seva banda, el port de Montreal donarà a conèixer entre d'altres, l'ús de la intel·ligència artificial per a la gestió de camions dins del port i el port de Rotterdam la plataforma Pronto d'intercanvi d'informació entre navilieres, agents, terminals i altres proveïdors de serveis.La directora de Desenvolupament de Negoci del Port de Barcelona, Emma Cobos, ha destacat que "estem immersos en un canvi global" que, ha afegit, "ens exigeix donar un bon servei però també un creixement sostenible". En aquest sentit, ha situat l'Smart Ports. Piers of the future' com "un bon exemple" de les solucions per assolir aquest objectiu.Per la seva banda, la presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa, ha afirmat que el port té un nivell 'smart city' "molt avançat" i ha detallat que les instal·lacions tenen "centenars de sensors" que recullen informació molt diversa com la meteorologia, la mobilitat i l'operativa marítima entre d'altres. "Si avui el Port de Barcelona és capaç d'aglutinar una proposta d'smart port' és precisament perquè està liderant projectes", ha apuntat Conesa, que ha destacat la "feina feta" i que es pugui difondre a l'Smart City Expo World Congress, que se celebra entre el 19 i el 21 de novembre a Fira de Barcelona.L'Smart City Expo World Congress és la primera fira del món sobre ciutats intel·ligents i preveu la visita de 25.000 persones i comptarà amb és d'un miler d'expositors de 150 països i 700 ciutats. A banda, se celebraran 60 esdeveniments paral·lels i més de 400 conferències.