Actualizado 31/03/2017 06:26 CET

Sixto Paz estrena l'obra 'Dybbuk' a Temporada Alta, un homenatge a l'escriptor francès Romain Gary

La companyia resident de la Sala Beckett acorda la seva primera col·laboració amb el festival teatral gironí

ACN

Barcelona.-La companyia Sixto Paz de Pau Roca ha tancat la seva primera col·laboració amb Temporada Alta amb la representació de l'obra Dybbuk, un homenatge al prolífic i reconegut escriptor francès, Romain Gary, un autor que ha seduït tant a Pau Roca, el director de l'obra, com al jove dramaturg i escriptor de l'obra, Jan Vilanova, que va llegir per primer cop a Romain Gary quan tenia quinze anys. La companyia resident de la Sala Beckett té previst representar aquesta obra entre el 8 de febrer i el 12 de març a la Sala Beckett però farà un preestrena aquest divendres a la sala La Planeta de Girona en el marc de la programa de Temporada Alta, que suposa la primera col·laboració que fa Sixto Paz amb Temporada Alta.

Dybbuk és una paraula que l'escriptor francès Romain Gary va fer servir i que té el seu origen a partir d'un esperit maligne de la tradició jueva que era capaç de posseir altres criatures i que etimològicament vol dir 'adhesió' en el sentit de possessió d'una persona. A partir d'aquesta paraula i d'aquest personatge maligne, l'obra de la companyia Sixto Paz representa l'etapa de la vida de l'escriptor francès que es troba en plena maduresa intel·lectual, cap als seixanta anys i en els convulsos anys setanta. En aquella edat, Gary era un escriptor consagrat, excèntric, però molt prolífic fins el punt que publicava un llibre a l'any. L'autor, fart de que les seves obres es rebessin amb una certa indiferència per als crítics, va decidir fer un experiment escrivint nous llibres amb el pseudònim d'Émile Ajar. A partir d'aquets moment, molts dels crítics que carregaven contra els llibres de Gary van començar a lloar les obres signades per Ajar. Romain Gary va intentar mantenir aquest anonimat cedint el protagonisme d'Ajar en el seu nebot, fins el punt que era el nebot el que mantenia la relació amb l'editor editorial que publicava els llibres amb el nou autor Ajar. Dybbuk vol ser una reflexió sobre la idea de la veritat, el frau i la ficció i representa l'esperit de Romain Gary de jugar amb les màscares i riure de la imatge que els altres li havien posat a sobre, especialment els crítics literaris, segons ha explicat l'autor de l'obra, Jan Vilanova. Pau Roca, director de l'obra i de la companya Sixte Paz, nascuda el 2013, ha destacat que després de prop de quatre anys de recorregut en la companyia i després d'un parell d'intents frustrats, ara, per primera vegada, han aconseguit tancar un acord per representar una obra en el marc del festival gironí Temporada Alta. L'obra que es representarà aquest divendres a la sala La Planeta de Girona porta per títol Dybbuk i està adaptada pel dramaturg Jan Vilanova i dirigida per Pau Roca. Els autors que la representen son Víctor Pi, Patrícia Bargalló, Pepo Blasco i el mateix Pau Roca.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés