Publicado 11/6/2019 14:54:49CET

El Sindicat de Barri del Poble-Sec vol que els fons d'inversió acceptin el lloguer social en una finca rehabilitada

Agencia Catalana de Noticias
ACN

Veïns del Poble Sec ocupen quatre dels dotze habitatges d'un bloc considerat 'el paradigma' de la 'gentrificació' a la zona

ACN

Barcelona.-Quatre famílies han ocupat des de fa poques setmanes, pisos pràcticament per estrenar al número 1-3 del carrer Parlament, al barri del Poble-Sec de Barcelona. Són pisos rehabilitats de forma integral per una empresa, Elix Delta, que ha anat, segons relaten els veïns, expulsant les famílies de tota la vida amb la voluntat d'especular. A tota la finca hi ha 12 habitatges i només dos estan llogats per un preu que ronda els 1.500 euros i temen que un d'ells sigui per ús turístic il·legal. Per aquest motiu, el Sindicat de Barri dona suport a les famílies, totes amb ingressos baixos, que han decidit ocupar aquests pisos i exigeixen a l'empresa propietària que 'pagui tot el mal que ha fet' acceptant el lloguer social per als veïns i veïnes.

Fa unes quatre setmanes que la Maribel i la seva filla adolescents, de quinze anys, viuen al número 1-3 del carrer Parlament. Ha estat l'única manera, explica la Maribel, de poder accedir a un habitatge, ja que amb els seus ingressos no pot pagar un lloguer al barri del Poble Sec. Explica que la seva filla només li demanava una habitació per fer els deures 'No volem viure gratis', diu la Maribel, sinó pagar un lloguer assequible. Per això, veu en els companys del sindicat la seva nova família i és contundent: 'd'aquí no em treu ningú, lluitarem fins no poder més'. Amb l'acompanyament del Sindicat de Barri, la Maribel ha entrat a un pis recent reformat d'una finca que els veïns consideren un 'paradigma' del que està passant al barri. Xabius Caballé, de Fem Sant Antoni, relata com des del fa uns anys, la finca ha estat protagonista de la 'gentrificació' que pateix la zona. Els propietaris no van voler renovar els contractes de lloguer a les famílies que hi vivien antigament i van anar fent obres, algunes, diu, de dubtosa legalitat. Caballé explica que han arribat a expulsar set famílies que feia més de vint anys que vivien al barri i que mentre han durat les obres, s'han vulnerat els drets de tots els veïns. Denuncia que l'actual propietat, Èlix Delta han estat especulant perquè després d'una rehabilitació integral 'encoberta' manté els pisos buits a uns preus desorbitats. Per això, des del Sindicat de Barri, es vol exigir que l'empresa pagui 'el mal que ha fet' acceptant lloguers socials als nous inquilins. Júlia Salvador, en una roda de premsa aquest dimarts, ha explicat que no tindran 'cap pietat' amb els 'fons voltors' i ha advertit que es prendran tots els pisos que han estat buidats amb processos d'especulació. Considera que és 'l'única manera' de garantir el dret de l'habitatge en el context actual. Per això insisteix que cal que Elix Delta pagui donant lloguers socials a les veïnes, i estén la mesura a tots els 'fonts voltors que fan d'un dret el seu negoci'. Aquest dimarts, molts antics inquilins han aprofitat la convocatòria de premsa per tornar a la finca on van viure i d'on denuncien que els van expulsar. És el cas d'en Pau Nubiola, que explica que va ser l'últim veí a marxar, quan només quedava una dona gran amb contracte indefinit. Nubiola està molt content que 'Parlament, 1 resisteixi' i defensa que els qui hi viuen ara 'tenen tot el dret'. Només els demana que cuidin les àvies que encara hi viuen.