Publicado 08/02/2019 14:39CET

El síndic inicia una investigació dels casos d'abusos sexuals a menors en l'Església catlica

Agencia Catalana de Noticias
ACN

ACN

Barcelona.-El Síndic de greuges, Rafael Ribó, ha iniciat una investigació d'ofici específica dels casos d'abusos sexuals a menors en l'Església catlica demanant informació al Govern, la Conferncia Episcopal Tarraconense i l'Abadia de Montserrat. Ribó considera que "en les últimes setmanes s'ha tornat a evidenciar l'ocultació i la invisibilitat" de víctimes d'abusos sexuals en institucions o centres de l'Església catlica, "coneguts suposadament pels seus superiors, sense que aquests abusos fossin posats en coneixement de les autoritats corresponents ni es fessin actuacions per determinar l'existncia d'altres infants afectats". Ribó ha destacat que la lluita contra els abusos sexuals infantils l'ha de liderar el Govern, ha reclamat prevenció, formació, protocols, reparació i sensibilització i ha anunciat la creació d'una comissió independent per ajudar-lo en aquesta investigació.

Pel que fa als primers passos d'aquesta investigació d'ofici de Ribó, el síndic ha especificat que després de demanar la informació, el Govern "ja ha aportat algunes dades tot i que en falten moltes més" i que Montserrat "ha mostrat la seva disposició a collaborar" per tal de poder millorar "l'articulació de mesures per evitar casos com aquests".El síndic ha exposat que són el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i el Departament d'Educació les institucions que han de liderar les polítiques i mesures de protecció a la infncia i l'adolescncia. A més, en aquesta matria, ha demanat de manera específica a les autoritats de l'Església catlica que cooperin en la investigació.El síndic crear un equip específic per atendre totes les víctimes que se li adrecin per exposar el seu cas i orientar les seves actuacions a l'anlisi dels fets, la determinació de responsabilitats amb relació als drets dels infants i l'impuls per a la creació dels mecanismes de prevenció, detecció, intervenció i reparació.També ha anunciat que crear una comissió independent i interdisciplinar, que presidir, amb participació d'experts reconeguts en la matria, amb l'objectiu de collaborar i assessorar el síndic en els treballs d'investigació en els casos d'abusos sexuals en institucions catliques. La informació que es derivi de les investigacions i que pugui constituir delicte ser traslladada al Ministeri Fiscal.El síndic vol millorar també els instruments existents per a la lluita contra l'abús sexual infantil. En aquest sentit, vol treballar un possible protocol específic i fer programes de formació per garantir que es pugui prevenir i combatre qualsevol intent d'abús o atemptat als drets bsics. També planteja l'estudi de polítiques de reparació a les víctimes dels abusos i d'ajut a la superació dels fets, així com fer campanyes de sensibilització en aquest camp.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés