Publicado 09/10/2019 13:23CET

El Síndic demana al Defensor del Poble que actu per desencallar el "collapse" de l'Oficina d'Estrangeria de Girona

La situació afecta els trmits d'autoritzacions de residncia per arrelament i els de sollicitud d'asil

ACN

Girona.-El Síndic de Greuges de Catalunya ha demanat al Defensor del Poble espanyol que intervingui per desencallar el "collapse" de l'Oficina d'Estrangeria de Girona. La situació, segons el Síndic, afecta els trmits d'autoritzacions de residncia per arrelament i els de sollicitud d'asil, amb la impossibilitat de tenir cita en el primer cas o que es dilati fins l'abril del 2020, en les peticions d'asil. L'organisme ha conegut la situació a través dels mitjans de comunicació i encoratja les persones afectades a presentar queixa davant de la institució. En un comunicat, el Síndic qualifica la situació "d'insostenible" perqu afecta persones estrangeres que han d'adjuntar documents amb una validesa "condicionada a una data de caducitat".

Aquest fet, diu el defensor, es tradueix en la possibilitat que aquestes persones siguin objecte d'un procediment d'expulsió si no acrediten que disposen de cita per regularitzar-se. En aquest sentit, diu que la "dilació excessiva" en els terminis d'assignació de cites per formalitzar les sollicituds de protecció internacional, a parer del Síndic, comporta una "lesió de drets" dels demandants. La presentació de la sollicitud, recorda, reconeix el dret d'assistncia dels serveis socials i d'acollida per fer front a les seves necessitats bsiques. Parallelament, el retard "impedeix" donar compliment a la previsió que recull la Llei Reguladora del dret d'asil, que estableix que la sollicitud s'ha de presentar sense més retards i, en tot cas, en el termini mxim d'un mes des de l'entrada en territori espanyol. Les millores tcniques i organitzatives són una petició recurrent del Síndic, que l'any 2015 ja va traslladar al Defensor del Poble una problemtica similar que afectava la Subdelegació del govern a Barcelona. "El Defensor del Poble va informar de totes les mesures que, segons la Subdelegació del Govern a Barcelona, es van implementar per resoldre aquesta qüestió. Mesures que, ats el nou collapse, han estat insuficients", remarca el Síndic.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés