Publicado 17/04/2019 12:56CET

El Servei Meteorolgic de Catalunya installa al Segri el primer sensor automtic per detectar pedra

Agencia Catalana de Noticias
ACN

ACN

Raimat.-El Servei Meteorolgic de Catalunya (SMC) ha installat a la plana de Lleida el primer sensor automtic per detectar pedra i mesurar la quantitat d'impactes durant un episodi. L'equip s'ha installat a la finca de Raimat (Segri) on l'SMC disposa d'una estació meteorolgica automtica per poder obtenir dades en continu i en temps real. El Servei Meteorolgic de Catalunya est estudiant la possibilitat d'installar nous equipaments d'aquest tipus en altres punts de la plana de Lleida i de les comarques gironines, ja que són zones afectades sovint per la calamarsa o la pedra, i on aquests episodis tenen un impacte més gran en l'agricultura. A nivell europeu, només Sussa compta amb aquesta tecnologia.

Després d'una anlisi de les pedregades que han afectat aquesta zona en els últims sis anys, es va identificar que l'indret amb més probabilitat d'ocurrncia del fenomen i amb una millor infraestructura tcnica és el nord de la comarca del Segri, concretament la finca de Raimat, on l'SMC disposa d'una estació meteorolgica automtica per poder obtenir dades en continu i en temps real. Aquest equipament, combinat amb la Xarxa de Radars Meteorolgics (XRAD), la Xarxa d'Observadors Meteorolgics (XOM) i la informació proporcionada per l'Associació de Defensa Vegetal (ADV) Terres de Ponent, permetr millorar la diagnosi del tipus de precipitació slida (pedra) en aquesta zona, com també obtenir una mesura directa del fenomen (hora i intensitat).

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés