Publicado 06/06/2019 13:49

Sergi Belbel explora la naturalesa del temps en el muntatge 'Aix ja ho he visut' de J. B. Priestley

Agencia Catalana de Noticias
ACN

Míriam Alamany, Jordi Banacolocha, Sílvia Bel, Roc Esquius, Carles Martínez i Lluís Soler formen part del repartiment

ACN

Barcelona.-Sergi Belbel explorar la naturalesa del temps en l'espectacle 'Aix ja ho he visut' de l'escriptor J. B. Priestley a través de lexperincia del 'Déj-vu'. El text forma part de la trilogia del temps que va escriure Pristley i es va estrenar per primera vegada el 1937. Míriam Alamany, Jordi Banacolocha, Sílvia Bel, Roc Esquius, Carles Martínez i Lluís Soler formen part del repartiment d'aquesta producció de La Perla 29 que es podr veure al Teatre Biblioteca de Catalunya a partir del 12 de juny. En roda de premsa, Belbel ha manifestat que com a "bon socialista utpic Pristley diu que tot conflicte cruel i cruent pot ser evitable". Ha assegurat que aquesta és una obra "optimista, encara que tingui una ptina que no ho sembli".

L'obra se situa en una pensió rural dels prats de North York, al nord dAnglaterra, on tres individus, el matrimoni Ormund i el professor Farrant, es veuen induts sense voler-ho a una confrontació fosca i molt estranya. Tots tres tenen la sensació que all ja ho han viscut alguna vegada, per cap dells ensuma que la tragdia saproxima. El doctor Grlter, un físic alemany, estrafolari i misteriós, mirar dimpedir el desastre. Belbel ha afirmat que "la sensació de perillositat que es respira no deixa de ser un mecanisme que l'autor fa servir per arribar a bon port". L'espectacle parteix d'una lectura de les tres obres de Pristley sobre el temps a la Sala Beckett que va dirigir Sergi Belbel. Durant aquella lectura Belbel ja es va anar imaginant els actors que podrien fer el muntatge. Després van fer la proposta a La Perla 29 de portar-la a la Biblioteca de Catalunya. Pristley, com ha destacat el director, és un gran autor del segle XX britnic i va escriure una trilogia no intencionada de l'autor que parla sobre el temps. Segons Belbel, Pristley estava molt interessat en el temps en forma d'espiral i que "dona oportunitat al lliure arbitri". En aquest sentit, ha apuntat que la base argumental és "fora simple" i que juga amb la sensació que tothom ha tingut del 'Déj vu' i és quan algú entra en un lloc o una persona li presenta algú i li dona la sensació que ja ho has viscut anteriorment. Belbel ha assenyalat que és "un muntatge molt íntim". Com ha explicat La Perla 29, l'obra explora "la teoria d'Ouspensky de recurrncia eterna, que tothom viu la seva vida una vegada i una altra, i el 'Déj vu' i els somnis precognitius són el resultat de recordar vides passades". Els actes a 'Aix ja ho he viscut' es produeixen en ordre cronolgic i tot es fa en la mateixa línia de temps. El director del muntatge ha fet una crida a la gent pessimista i "que ho veu tot negre" que pensi que l'obra 'Aix ja ho he viscut' diu que encara que "un estigui al pou més profund, sempre hi ha una sortida". Ha recalcat que l'espectacle té un punt de teraputic, al temps que els actors des de l'escenari representaran la sortida del pou "a través del teatre". Una obra lluminosa Un dels actors del muntatge és Carles Martínez i ha ressaltat que l'obra és lluminosa i no té 'moralina'. "Vivim una poca amb molts aspectes infames i és molt d'agrair treballar aquest espectacle". Segons l'actor, "no es para de donar voltes com en un bucle en un infern i en aquesta poca ens han acostumat a donar voltes i no som capaos de sortir d'aquí". Martínez ha ressaltat que l'obra parla que les persones tenen poder per intervenir i fer més digne la vida de tots. "No és ni una obra catlica ni d'espiritualitat barata, sinó que l'espiritualitat que hi ha és molt cara".ComanegraA la roda de premsa a la Biblioteca de Catalunya, l'editorial Comanegra ha presentat precisament el nou títol de la collecció Dramatícles, que és 'Aix ja ho he viscut', de Priestley amb traducció de Martí Gallén.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés