Publicado 8/11/2018 18:00:52 +01:00CET

La seguretat de Sants va registrar un passatger equivocat mentre la dona amb la maleta sospitosa pujava al tren

Adif es compromet a incrementar la presència de personal de seguretat privada en hores punta a la reunió amb els Mossos i Renfe

ACN

Barcelona.-Els agents de seguretat de l'AVE de l'estació de Sants van registrar un passatger equivocat que portava diverses maletes després de veure per l'escàner un objecte sospitós que en realitat era una sivella amb forma de granada. L'objecte va ser detectat a les 07.29 hores. Mentre els agents de seguretat registraven el passatger equivocat, la propietària de la maleta sospitosa va pujar al tren en direcció a Madrid-Atocha que sortiria a les 7:40 h sense adonar-se de l'alarma que el seu equipatge havia generat. Aquest és el relat dels fets que s'ha aclarit durant la reunió entre els Mossos d'Esquadra, Adif i Renfe que s'ha celebrat al matí, on s'ha constatat que els protocols de treball "funcionen correctament" però que després de situacions com les d'aquest dimecres cal "revisar i actualitzar" les pautes de treball entre els Mossos i els operadors.

Els Mossos van rebre la comunicació a les 8:02h, que són 33 minuts després que l'objecte sospitós passés per l'escàner i quan el tren on viatjava la propietària portava 22 minuts de viatge en direcció a Madrid. Després de registrar les maletes del passatger equivocat i adonar-se que no aconseguien localitzar l'objecte sospitós el personal de seguretat va comunicar-ho al centre de seguretat d'Adif, que va analitzar les càmeres de seguretat i va descobrir que la propietària era una altra persona.Els Mossos van rebre una trucada amb la informació a les 8.02 hores, i van posar en marxa el dispositiu i tots els protocols que comporten el reforç de la seguretat, l'activació de les unitats especialitzades, com Tedax-NRBQ i ordre públic, i els altres cossos d'emergències.A les 9:40 h es va tenir constància que la passatgera havia embarcat al tren de les 7:40 h en direcció a Madrid i es va posar en coneixement del Cos Nacional de Policia, de la Guàrdia Civil i del CITCO, Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat. En aquell moment, el tren es trobava a Alcolea del Pinar, a Guadalajara. Amb aquesta informació i sense trobar l'objecte sospitós, els Mossos van demanar començar a normalitzar la circulació dels trens i anar desactivant el desplegament policial. Poc després de les 10:30h es va poder constatar que la policia espanyola havia localitzat la passatgera i comprovat que no hi havia cap perill amb l'objecte sospitós.Revisió dels protocolsDesprés d'analitzar cronològicament l'incident per esclarir la seqüència de fets i detectar en quins punts cal millorar els procediments de treball, els assistents han determinat que cal "revisar procediments de treball per tal de millorar i augmentar la seguretat dels passatgers".També s'ha acordat millorar les comunicacions per tal de reduir el temps d'avís en casos de possibles emergències, revisar el dimensionament dels recursos de seguretat en els punts de control amb escànner i les funcions assignades al personal encarregat de realitzar les comprovacions. Adif ha arribat al compromís d'incrementar la presència de personal de seguretat privada en hores punta quan el flux d'usuaris és més intens. L'objectiu és evitar una acumulació de passatgers en l'accés al control per tal de minimitzar disfuncions com la generada ahir que va comportar l'activació d'un dispositiu de seguretat.

el més llegit

 1. 1

  Lleida registra 19 ingressos de positius per covid-19

 2. 2

  La Plataforma per la Llengua demana a TV3 que "s'aturi la castellanització" de la cadena

 3. 3

  Detectat un brot amb cinc positius a Matadepera

 4. 4

  Colau ofereix al Govern més rastrejadors i la Generalitat "no ho veu"

 5. 5

  Una cinquantena de focus a Lleida entre brots i agrupacions de casos