Publicado 5/6/2019 16:48:44 +02:00CET

El sector porcí demana al Govern una partida extraordinària per fer front a la Pesta Porcina Africana

Agencia Catalana de Noticias
ACN

Els sindicats agraris es reuneixen amb el president Torra i l'alerten que l'aparició d'un cas de PPA a Catalunya podria suposar l'aturada del 95% de les exportacions

ACN

Barcelona.-El sector porcí ha demanat aquest dimecres al Govern una partida extraordinària per aplicar més mesures preventives acordades per fer front a la Pesta Porcina Africana (PPA). Els sindicats agraris com JARC i UP han demanat al president Quim Torra els recursos econòmics i humans per implementar les actuacions de prevenció engegades conjuntament amb el Departament d'Agricultura. En aquest sentit, han alertat que l'aparició d'un cas de PPA a Catalunya suposaria haver d'aturar el 95% de les exportacions, valorades en uns 2.517 milions d'euros anuals. Les organitzacions sectorials han presentat un conjunt de mesures que consideren essencials per protegir una producció que en termes econòmics suposa el 58,65% de la producció ramadera, i el 38,7% de l'agrària.

El sector del porcí ha volgut transmetre al president Torra la seva preocupació davant l'amenaça que representa la PPA, que no comporta cap perill sanitari per a les persones, però pot suposar importants pèrdues econòmiques per a Catalunya. L'aparició d'un sol cas d'aquesta malaltia al territori suposaria aturar el 95% de les exportacions de carn de porc i derivats, valorades en 2.517 milions d'euros anuals. Durant la reunió celebrada aquest dimecres al Palau de la Generalitat, també s'ha volgut posar en valor que la indústria càrnia catalana dona feina a 33.816 persones, de les quals una gran part es dediquen al sector porcí.Des de JARC s'ha incidit en demanar que la Comissió Interdepartamental que s'ocupa de la prevenció de la PPA a Catalunya estigui més coordinada, sigui eficaç i operativa. Així mateix, també han demanat establir una estratègia estatal de gran abast amb la participació de les comunitats autònomes amb més pes en la producció porcina. També el reforç del control fronterer de benestar animal, realitzant-lo a un quilòmetre de la frontera, i reportant els resultats setmanalment al sector perquè pugui avaluar-ne l'eficàcia. A més, evitar l'entrada d'aliments derivats del porc provinents de països amb casos de PPA, no només a través dels aeroports, sinó també de ports i carreteres.D'altra banda, també volen extremar les mesures de bioseguretat a les explotacions ramaderes, tal com exigeix la Llei, i aplicar criteris homogenis per a tothom. Així com, augmentar el control de les entrades d'animals, sobretot procedents de tercers països, i de les explotacions de destí. Igualment, s'aposta per millorar la neteja i desinfecció dels vehicles de transport d'animals a la sortida dels escorxadors, donat que poden actuar com un agent important de difusió en moure's per les granges d'arreu de Catalunya i establir mesures de control efectives de la fauna salvatge, donat que son agents transmissors de la malaltia d'alt risc.Per poder posar en marxa totes aquestes propostes, JARC considera imprescindible disposar d'una partida econòmica extraordinària. Així mateix, ha proposat a la consellera d'Agricultura la creació d'una Comissió formada per representants del sector i les administracions per defensar el pressupost necessari per dur a terme les mesures preventives davant el Departament d'Economia.