Publicado 25/4/2019 15:25:06 +02:00CET

SCC emprendr accions legals contra un institut de Barcelona per la suspensió d'un docent contrari ''a l'adoctrinament''

Agencia Catalana de Noticias
ACN

El professor d'Histria de l'INS Joan Bosc veu 'prevaricació i delicte d'odi per motius ideolgics' en l'actitud de la direcció i la inspecció

ACN

Barcelona.-Societat Civil Catalana emprendr 'totes les accions legals' contra l'institut, la direcció i la inspectora de l'Institut Joan Bosc de Barcelona que va obrir un expedient al professor d'histria, Francisco Oya, que ha acabat amb una suspensió de deu mesos de sou i salari per suposadament oposar-se a 'l'adoctrinament' a les aules. Segons ha explicat aquest dijous el president de SCC, Josep Ramon Bosch, s'estudiaran fins a les últimes conseqüncies perqu 'no surti gratis' a qui ha 'perpetrat aquesta malifeta'. Per Oya, que ja ha presentat una demanda contra la resolució, creu que en l'actuació de la direcció i la inspecció hi ha indicis de 'prevaricació i delicte d'odi per motius ideolgics'.

La resolució l'acusa d'ofendre 'individual i collectivament' els alumnes amb comentaris 'racistes, homfobs i sexistes', i de tenir un 'tracte discriminatori' per raó de creences religioses. Segons les dades recollides a la resolució, el professor dona més respostes als nois que a les noies, cosa que s'assimila com una 'discriminació de gnere en el temps'. Per Oya, aquestes acusacions, 'molt variades', també inclouen per exemple, no utilitzar els exemples d'exmens de les PAU per hi veu motius ideolgics ja que se li retreu l'ús del castell a les seves classes o la difusió d'un recull de textos del catalanisme polític que segons la direcció va 'indignar' l'alumnat perqu es donava una imatge 'absolutament negativa' del catalanisme. Oya critica que la cap de seminari també va retreure que no s'havien acordat aquests textos. L'expedient es va obrir l'abril de l'any passat, i va comportar mobilitzacions de signe contrari davant el centre de l'institut, i la resolució data del gener del 2019. La suspensió encara no s'ha fet efectiva, per Oya creu que no trigar. Malgrat que hagi imposat la demanda, ja que aquest procés no paralitza la sanció administrativa que se li ha imposat. Oya, que té el suport de SCC, veu elements 'bastant clars' de 'prevaricació i delicte d'odi' en l'actitud de la direcció de l'institut i la inspecció per qüestions ideolgiques i per aix estudiar si cal obrir la via penal. Per Oya, la resolució es basa en acusacions 'genriques' que surten arran d'un article escrit al diari 'El món', que qualifica de 'calumniós', i del qual recorda que va demandar-lo i en va obtenir una sentncia favorable. El docent també denuncia que de li atribueix una campanya de 'difamació i desprestigi' de la persona del director, i denuncia que, per contra, es van desplegar pancartes tant a l'exterior com a l'interior de les aules contra la seva persona. Segons ha explicat Oya el director considerava que havia alterat 'aspectes clau del funcionament i de la bona convivncia de l'institut' en fer públics posicionaments polítics, i en canvi, assegura que mai no va expressar-les davant dels alumnes. Denuncia també que la direcció li havia fet referncia a publicacions que compartia al seu Facebook personal, per que en canvi, la inspectora que ha portat el cas penja informació a favor del procés en mode 'absolutament obert'. Des del Consorci d'Educació de Barcelona s'assegura que l'expedient disciplinari s'ha fet amb totes les garanties.