Publicado 03/10/2019 14:10CET

S'avana un any la primera collita de pistatxos de Trrega regats amb aigua del Segarra-Garrigues

Agencia Catalana de Noticias
Agencia Catalana de Noticias - ACN

Responsables del grup Borges destaquen que l'adaptació del conreu est sent "fora bona" i que el reg i la fertilització dels arbres els han ajudat a "guanyar temps"

ACN

Trrega.-La primera collita de pistatxos regats amb aigua del canal Segarra-Garrigues s'ha avanat un any i des de fa dos dies responsables de grup Borges han comenat a recollectar els fruits de les 15 hectrees plantades al mar de 2015 a Trrega. El responsable del projecte agrícola de Borges Agricultural Industrial Nuts (BAIN), Joan Fortuny, ha destacat que l'adaptació del conreu a la zona est sent "fora bona" i que el reg i la fertilització els ha ajudat a "guanyar temps" ja que est calculat que el pistatxer no comena a produir fins al sis any des de la plantació. La collita d'aquest any ser petita, d'entre 150 i 200 quilos per hectrea, per es preveu que en 4 o 5 anys s'arribi al sostre productiu, fixat entre 2.000 i 2.500 quilos per hectrea.

Aquest dijous conclour la collita de pistatxos de la finca del grup Borges a Trrega regada amb aigua de Segarra-Garrigues. En tres dies s'hauran recollectat els fruits de les 15 hectrees plantades al mar de 2015 que, un any abans de les expectatives inicials, es preveu que donin una producció dintre 150 i 200 quilos per hectrea. Joan Fortuny ha remarcat que el projecte "agafa volum poc a poc" i que tot apunta que l'objectiu fixat d'arribar a les 200 hectrees de pistatxers al 2020 s'acabar complint amb les plantacions previstes al gener. Aquestes noves plantacions es repartiran, principalment a la zona de reg del Segarra-Garrigues a Verdú (Urgell), a la zona d'influncia del 'Canalet' de Trrega, per també a punts més allunyats com la Torre de l'Espanyol (Ribera d'Ebre), Tremp o la Franja de Ponent. Segons Fortuny, l'adaptació dels pistatxers a la zona de l'entorn del Segarra-Garrigues ha esta bona i el reg i la fertilització han ajudat a avanar la collita. Així mateix, ha matisat que també els ha ajudat molt el "patró híbrid" que han fet servir perqu és molt "vigorós" i ajuda a avanar l'entrada en producció d'un arbre que és lent per que té una vida útil molt llarga, d'entre 40 i 50 anys. L'objectiu de les plantacions que est impulsant el grup Borges que es que assoleixin en 4 o 5 anys produccions mitjanes d'entre 2.000 i 2.500 quilos per hectrea. Passar de la fruita dola al cultiu de pistatxersA la jornada de collita d'aquest dijous hi han assistit alguns pagesos que han comenat a plantar pistatxos dins el projecte de Borges. Un d'aquests és en Toni Pujals, de la Torre de l'Espanyol, que ha plantat 3,5 hectrees entre aquest any i el passat. Ell ve del sector de la fruita dola i ha decidit canviar perqu pels petits productors "est molt malament amb un mercat que té uns preus ridículs i insostenibles". Després de plantar ametllers, a Pujals se li va obrir l'oportunitat de diversificar i va apostar pel pistatxo, que en certa manera, també és un arbre i un fruiter. "Li vaig veure bones perspectives, perqu és bo, saludable i el consum mundial est en augment".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés