Publicado 10/05/2019 14:22

Sant Pau far un assaig clínic d'una immunoterpia per a pacients d'un cncer de sang que no responen a altres tractaments

Unes 7.500 persones són diagnosticades cada any d'aquest limfoma a tot l'Estat

ACN

Barcelona.-L'Hospital de Sant Pau far el primer assaig clínic a tot l'Estat sobre immunoterpia amb un tipus especial de cllules CAR-T per a pacients amb un tipus de cncer de sang, el limfoma no Hodgkin B, que ja hagin esgotat altres possibilitat teraputiques disponibles. Es tracta d'un dels cncers de sang més freqüent al món. Cada any, unes 7.500 persones són diagnosticades d'aquest limfoma a tot l'Estat. Aquest divendres s'ha presentat un acord entre l'hospital la Fundació Bancria La Caixa segons el qual l'entitat destinar 2 MEUR a l'aplicació d'aquest tractament. Aquest acord permetr implementar la fase 1 de l'assaig clínic al llarg del 2019 en persones afectades per la malaltia refractries als tractaments existents.

El limfoma no Hodgkin B és una malaltia oncolgica del sistema limftic, el qual contribueix de manera principal a formar i activar les defenses de l'organisme. En la majoria de pacients, la malaltia s'elimina després de sotmetre's a cicles intensius de quimioterpia i, sovint, a un trasplantament de medulla ssia. Tot i aix, hi ha poques opcions teraputiques que es puguin oferir als pacients que recauen. L'assaig que es far es basa en seleccionar un tipus de limfcits T anomenats de memria, unes cllules de l'organisme poc nombroses per extremadament eficaces. Es generen després d'una infecció primria i són les encarregades de mitjanar en la defensa de l'organisme en infeccions successives del mateix patogen. També tenen un efecte poderós contra les cllules tumorals."Selecciones aquests limfcits T de memria del mateix pacient i els dotem d'una arma perqu cada vegada que detecti una d'aquestes cllules tumorals les elimini", ha explicat el responsable clínic del projecte, el doctor Javier Briones. D'aquesta manera, "de manera perptua, en el cos del pacient quedaria un detector i eliminador de qualsevol cllula de limfoma que tornés a aparixer", ha afegit. Es tracta, ha concls, de "la modificació gentica dels limfcits T del mateix pacient perqu aquests ataquin cllules canceroses".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés