Publicado 08/11/2019 17:25

Sant Cugat del Valls inaugura la primera casa passiva amb consum energtic gairebé zero

Agencia Catalana de Noticias
Agencia Catalana de Noticias - ACN

Es construeix en uns quatre mesos i només és entre un 3% i un 5% més cara que una convencional

ACN

Sant Cugat del Valls.-Aquest divendres s'ha inaugurat a Sant Cugat del Valls (Valls Occidental) la primera casa passiva d'alta eficincia energtica del municipi (la onzena a Catalunya). Una casa, segons explica el seu constructor, Papik Fisas, que aconsegueix reduir gairebé a zero el consum energtic grcies a una bona ubicació per aprofitar la radiació solar per escalfar la casa, un allament efica tant de l'estructura com els tancaments i una bona estanquitat a l'aire. Unes característiques que permeten reduir la factura elctrica a uns 20 o 30 euros mensuals com a mxim. Tot aix, afegeix Fisas, amb un cost que supera només entre un 3% i un 5% el preu d'una casa convencional i que es pot construir en uns quatre mesos.

Segons Fisas, el secret per construir una casa passiva energticament eficient que fregui el consum zero passa per fer les coses "amb sentit comú" i, en aquest cas, seguir l'estndard de certificació energtica alemany 'passivhaus', un dels més alts que existeixen.Un dels elements bsics d'aquest estndard passa per utilitzar el sol com a font principal de calor per escalfar la casa. Per aconseguir-ho doncs, cal orientar la casa el mxim cap al sud per aprofitar la radiació. Aix i uns vidres especials que no deixin escapar la calor a l'hivern garanteixen que la casa es pugui mantenir a la temperatura correcta per garantir el confort dels seus ocupants sense haver de consumir energia o reduint aquest consum al mínim.En el cas d'aquesta casa de Sant Cugat, a més, la installació d'unes plaques fotovoltaiques a la teulada permet aprofitar la radiació solar per generar energia prpia i no dependre de la xarxa elctrica i, vinculada a un sistema d'aerotrmia, escalfar aigua que després es pugui utilitzar a la dutxa, a la rentadora o per fregar els plats. També compta amb un dipsit per recollir l'aigua de pluja i, d'aquesta manera, també reduir-ne al mxim el consum.Altres aspectes essencials en l'objectiu del consum zero són garantir un bon allament de la casa tant pel que fa a la seva estructura com als tancaments de portes i finestres i un rigorós control d'infiltracions. "Si tenim una casa allada i estanca a l'aire és molt més fcil fer-les eficients", assenyala Fisas. Fisas pronostica que la demanda d'aquest tipus de cases anir a més en el curt termini perqu cada cop més persones tenen en compte la "hipoteca energtica" a l'hora de comprar-se una casa més enll del que costi construir-la. De fet, assegura que una casa d'aquestes característiques pot gastar uns 20 o 30 euros al mes d'energia, un 70% menys que una convencional, el que fa que cada cop la demanda d'aquest tipus de construccions sigui més alta. A aix s'hi afegeix un preu molt similar i uns terminis per construir-les molt més curts.
www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés