Publicado 13/01/2019 08:00

Salut atén 150 persones en un any per intents de sucidi a les comarques gironines

Al conjunt de Catalunya el Codi Risc de Sucidi es va activar 3.644 vegades al llarg del 2017

ACN

Girona.-El Departament de Salut ha ats 150 persones en un any a les comarques gironines per intents de sucidi. Segons l'estadística del 2017, el Codi Risc de Sucidi es va activar per 163 episodis de conducta sucida de nou menors i 141 adults. Al conjunt de Catalunya, el protocol establert per facilitar l'accés dels pacients als serveis de salut mental es va activar un total de 3.644 vegades per atendre 2.752 adults i 341 menors. El director de la Xarxa de Salut Mental de Girona, Claudi Camps, ha explicat que aquest protocol establert l'any 2015 fixa que el pacient ats a urgncies per una autlisi greu tingui, al cap de pocs dies, una visita amb professionals dels centres de salut mental. "L'objectiu és que se li pugui fer un bon seguiment per evitar que hi hagi un nou intent de sucidi", ha explicat.

Segons les darreres dades disponibles, l'any 2017 el Codi Risc de Sucidi es va activar 6.644 vegades a Catalunya. El protocol per agilitzar l'atenció dels pacients als serveis de salut mental va atendre 3.093 persones, 2.751 adults i 341 menors. L'estadística revela que hi ha més dones que han tingut algun episodi de conducta sucida. En concret, són 2.013 intents de dones davant els 1.080 en homes.El director de la Xarxa de Salut Mental de Girona, Claudi Camps, ha detallat que les dones protagonitzen el triple d'intents de sucidi que els homes per entre la població masculina la mortalitat és tres vegades més alta. Les dades, per, no reflecteixen aquesta tendncia a les comarques gironines. Segons Camps, aix és per la diferncia de criteri a l'hora d'activar el Codi Risc de Sucidi. "Aquí nosaltres només incloem els casos més greus mentre que a la resta de Catalunya es registren tots", ha detallat. Segons les dades facilitades pel Departament de Salut, a les comarques gironines el Codi Risc de Sucidi ha ats 150 persones durant el 2017 i ha registrat un total de 163 episodis de conducta sucidi de 103 homes, 47 dones i nou menors. Claudi Camps ha subratllat que l'atenció rpida i el seguiment d'aquesta pacients és imprescindible perqu el 30% de les persones que tenen una conducta sucida ho tornen a intentar en el termini d'un any. "I un 10% dels casos ho aconsegueixen", indica. El codi estableix que els pacients atesos a urgncies per una conducta sucida tinguin visita per professionals de la xarxa de salut mental en un termini de deu dies. A més, també es fixa un seguiment telefnic per part del 061 CatSalut Respon al cap de 30 dies. "Truquen per saber si aquesta persona ha estat visitada i es parla amb el seu metge d'atenció primria, així s'intenta aconseguir que no es perdi cap cas", ha exposat Camps. De fet, les dades revelen que el 87% dels casos que arriben a urgncies a les comarques gironines per algun intent de sucidi van als centres de salut mental per fer seguiment. "És un percentatge molt elevat i, a més, aconseguim que tinguin hora molt rpid i aix és molt important", ha indicat Camps que exposa que un dels xits del protocol és la coordinació amb els centres de salut mental per programar visita el més aviat possible. En el cas dels menors, tenen visita en mxim tres dies. Camps exposa que entre el 2008 i el 2016, arran de la crisi econmica, hi va haver un increment en el nombre de sucidis per en els darrers anys la xifra ha disminut fins a situar-se, a Catalunya, en vuit casos per cada 100.000 habitants, per sota de la mitjana al sud d'Europa que se situa en 12 casos.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés