Publicado 26/02/2019 13:37CET

S'activa el protocol de contaminació atmosfrica en fase de preavís a la conurbació de Barcelona

Agencia Catalana de Noticias
ACN

El Departament de Territori i Sostenibilitat recomana l'ús del transport públic i prioritzar els desplaaments a peu

ACN

Barcelona.-El Departament de Territori i Sostenibilitat ha activat un avís preventiu per contaminació atmosfrica a la conurbació de Barcelona, ja que aquest dilluns es va superar el límit diari de les partícules en suspensió, a causa, de l'increment de la mobilitat associada al MWC, a la intrusió de pols sahariana i a la persistncia de l'anticicló que dificulta la dispersió de les partícules. Per aix, recomana a la ciutadania prioritzar els desplaaments a peu o en bicicleta, així com l'ús del transport públic i la reducció de l'ús dels vehicles privats. A la conurbació de Barcelona també s'han detectat nivells fora alts de dixid de nitrogen que, en aquest cas, si s'hagués de declarar un episodi ambiental s'activaria el protocol que que preveu restriccions de trnsit.

L'avís preventiu activat aquest dimarts és la fase prvia a la possibilitat d'episodi ambiental, sense que s'hagi de produir necessriament. L'objectiu és reduir les emissions de contaminants per evitar un episodi ambiental i per aix ja s'indica als panels lluminosos dels principals eixos viaris. També s'ha activat el protocol per informar a la ciutadania i s'ha notificat a les activitats industrials i obres públiques i de generació elctrica que activin els protocols de treball previstos en aquests casos. Alhora, s'ha recomanat als municipis que s'aturin o redueixin les activitats o obres amb materials pulverulents .No es descarta que durant aquest dimarts es torni a superar el valor límit de 50 micrograms per metre cúbic per les partícules en algun dels punts que es merua a Barcelona. La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climtic far un seguiment diari exhaustiu dels nivells i valorar si cal activar un episodi de contaminació per partícules que no comporta restriccions de vehicles, o bé desactivar lavís preventiu. Per reduir la contaminació, la Generalitat, a banda de l'ús del transport públic, recomana també utilitzar el cotxe compartit, realitzar una conducció eficient i utilitzar el vehicle que tingui les emissions més baixes, regular la climatització de les llars i assegurar-se del bon funcionament de les calefaccions amb combustibles fssils. La Zona de Protecció Especial de lAmbient Atmosfric de la conurbació de Barcelona, amb avís preventiu per PM10 inclou municipis del Barcelons, el Baix Llobregat, el Valls Oriental i el Valls Occidental: Badalona, Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Sant Adri de Bess, Santa Coloma de Gramenet, Castelldefels, Cornell de Llobregat, Gav, Martorell, Molins de Rei, Esplugues de Llobregat, el Papiol, Pallej, el Prat de Llobregat, Sant Andreu de la Barca, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicen dels Horts, Viladecans, Badia del Valls, Barber del Valls, Castellbisbal, Cerdanyola del Valls, Montcada i Reixac, Ripollet, Rubí, Sabadell, Sant Cugat del Valls, Sant Quirze del Valls, Santa Perptua de Mogoda, Terrassa, Granollers, la Llagosta, Martorelles, Mollet del Valls, Montmeló, Montorns del Valls, Parets del Valls, i Sant Fost de Campsentelles.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés