Publicado 31/07/2019 08:04CET

Un restaurant de Granollers utilitza la cuina per integrar MENA i joves procedents de centres de menors

Agencia Catalana de Noticias
Agencia Catalana de Noticias - ACN

El 90% dels participants acaben inserint-se en el sector de l'hostaleria

ACN

Granollers.-En un moment en qu s'han aixecat algunes veus crítiques envers els MENA, existeixen mostres que oferint-los els instruments necessaris aquests joves poden construir-se un futur a casa nostra. Amb aquest objectiu, el restaurant DO de Granollers imparteix cursos de cuina per a nois i noies estrangers tutelats per la Generalitat, i també per d'altres amb situacions complexes o que procedeixen de centres de menors com el de Quatre Camins. "Molts no tenen família ni papers i alguns fins hi tot presenten addiccions", assegura David Vázquez, propietari de l'establiment i president del Gremi d'Hostaleria del Valls Oriental. El cuiner assegura que l'únic que necessiten és "una oportunitat" i apunta que el 90% dels participants acaben trobant feina, sobretot grcies a les prctiques que duen a terme en algun dels 300 restaurants adherits al gremi que hi ha en aquesta comarca.

El restaurant Denominació d'Origen (DO) de Granollers s'ha convertit en un oasis enmig del desert per a molts joves amb situacions familiars i vides complexes. Des de fa més de deu anys, l'establiment ofereix cursos de cuina per a nois i noies menors d'edat que no s'han tret l'ESO i d'altres d'entre 17 i 25 anys que procedeixen de centres de menors o que han emigrat del seu país i ara es troben sota la tutela de la Generalitat. "Normalment són joves que tenen problemes familiars, que no tenen els pares aquí i estan sols, que presenten addiccions o que simplement estan rebotats amb el sistema tradicional", explica David Vázquez, propietari del restarurant DO i president del Gremi d'Hostaleria del Valls Oriental. Vázquez reconeix que les primeres setmanes sempre són complicades, per remarca que al final la majoria dels estudiants acaben adaptant-se. "En comenar sempre hi ha una barrera, per quan agafen confiana tot millora perqu tenen moltes ganes de formar part de la societat que moltes vegades els rebutja", indica.En aquests sentit assegura que aquests cursos són una forma "d'acompanyar-los perqu quan tinguin la majoria d'edat puguin trobar feina al carrer". Així, remarca que el 90% dels participants acaben inserint-se en el sector de l'hostaleria, sobretot grcies a les prctiques que duen a terme en algun dels 300 establiments del Valls Oriental que estan adherits al Gremi. El cuiner detalla que cada any participen en aquestes sessions un centenar de joves. "No els intentem ensenyar a cuinar, el que fem és explicar-los quina és la dinmica d'una cuina, com funciona l'ofici, els ajudem a ser organitzats i a partir d'aquí van aprenent", comenta el president del gremi que assegura que també els donen l'oportunitat d'aprendre l'ofici de cambrer. Vázquez lamenta el recel que existeix envers aquests collectius perqu tot i que admet que hi ha un percentatge molt baix que no encaixa i amb el qual és complicat treballar, indica que en la majoria de cassos el resultat és satisfactori. "El que s'hauria de fer és potenciar el vincle amb el territori perqu els vens i venes dels llocs on s'estableix un centre de menors poguessin conixer aquests nois i noies i crear sinergies", considera. Una aposta de futurRamon Selva, exalumne del curs i treballador actual del restaurant DO, assegura que aquesta experincia li va "canviar la vida". Afirma que malgrat que va haver de passar un temps al centre de menors de Quatre Camins, va formar-se i actualment té una bona feina. "Vaig treure'm la ESO i el grau mig i aquí estic", comenta Selva que assenyala que és una oportunitat "per fomentar el voler estudiar i aprofitar el temps". Per la seva banda, Said Elbarnusi, un dels MENA que est duent a terme aquest curs, explica que va arribar fa uns mesos amb una pastera procedent de Tnger. "M'agrada la cuina, ja havia treballat al meu país i m'agradaria poder ser xef", assegura el jove de disset anys que es mostra amonat perqu en tres mesos complir els divuit. "No se que faré, on dormiré, com menjaré", lamenta Elbarnusi. Afegeix que quan acabi el curs de Granollers comenar un altre a Santa Coloma. "Només vull treballar i enviar diners a la meva família, només vull ajudar-los", remarca el noi que actualment est dormint en un centre de Vilanova i la Geltrú. Explica que cada dia, ell i un company agafen el tren i fan més d'una hora de trajecte per anar fins al restaurant DO de Granollers. "Abans estvem més a la vora perqu dormíem en un centre de Vilanova del Valls, per no ens hi volien, el van tancar i ens van traslladar", explica.Fonts municipals consultades per l'ACN han assegurat que el passat mes de novembre el Govern va decidir ubicar una trentena de joves a la casa de colnies de la Masia de Can Rabassa de Vilanova del Valls. Detallen que la Fundació Diagrama, que es l'entitat que la DGAIA va contractar per atendre aquests joves, va signar un acord de sis mesos amb la casa de colnies - que té una concessió municipal-. "Es podia renovar si ho deien tres mesos abans, per van passar els sis mesos i no van demanar cap renovació" apunten els responsables municipals que indiquen que per aquesta raó els trenta menors van ser reubicats en d'altres punts del territori.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés