Publicat 04/11/2020 07:03

Restauradors d'Osona s'uneixen per superar el sotrac de la pandmia

Pla general de la cuina d'El Graller Rialler, amb el cuiner preparant comandes. Imatge publicada el 4 de novembre del 2020. (Horitzontal)
Pla general de la cuina d'El Graller Rialler, amb el cuiner preparant comandes. Imatge publicada el 4 de novembre del 2020. (Horitzontal) - Estefania Escol (ACN)

Abans de la crisi de la covid-19, el sector generava el 8% del PIB de la comarca i 3.000 llocs de feina directes

ACN

Vic.-L'Oriol Sala és el propietari del restaurant El Gravat, un dels icnics de Vic, per per culpa de la covid-19 i per sobreviure, des de fa uns mesos també treballa en un escorxador. Fa jornades maratonianes, que comencen a quarts de quatre de la matinada i s'allarguen fins a la nit, quan prepara les comandes per emportar que li demanen al restaurant. "És una angoixa constant, ara tirem de la illusió, per quan s'acabi, s'acabar El Gravat", lamenta. Ell és un dels restauradors de la comarca que formen part del moviment 'Persistncia gastronmica', que busca teixir complicitats entre el sector per poder superar, junts, el sotrac de la pandmia. Abans de la covid-19, la restauració generava el 8% del PIB d'Osona i creava 3.000 llocs de feina.

El Graller Rialler és una empresa especialitzada en ctering per a pats populars, casaments i celebracions. Tot un sector que ara, amb les restriccions de la covid-19, ha quedat totalment aturat. En el cas d'aquesta empresa, la facturació els hi ha baixat entre un 75 i un 80% respecte de fa un any. És un exemple més de "l'agonia", diuen, per la qual est passant el sector per culpa de les restriccions. Per aix, diversos restauradors de la comarca han impulsat el moviment 'Persistncia gastronmica', una iniciativa que té l'objectiu de teixir lligams entre el sector per poder superar junts la crisi. "El que volem és teixir aliances, que la gent no s'oblidi de nosaltres. Una societat amb por no avana i hem de fer veure que la restauració forma part de les nostres vides", ha explicat un dels impulsors, Josep Coronas. Fons voltor a la restauració De moment, el projecte 'Persistncia gastronmica' és molt embrionari i tot just est comenant a donar-se a conixer entre els restauradors. Tot i aix, el sector ja alerta de l'existncia de fons voltor que se n'aprofiten de la situació "per comprar grans restaurants a preu de saldo". "La nostra misria actual dins de la restauració és la riquesa per a uns quants, que se n'estan aprofitant. Si el coronavirus ens ha de deixar alguna cosa clara és saber quin tipus de restauració volem pel futur: volem menjar tots del mateix pot o volem que els artesans dels fogons puguin treballar", ha subratllat.