Publicado 13/11/2020 10:18

Reforcen el control d'una planta invasora a la capalera del Ter després que el Gloria n'accelerés la propagació

Pla general de dos treballadors de la Fundació MAP i un d'ells mostra la flor de la budleia el 13 de novembre del 2020 a Vilallonga de Ter (Ripolls). (horitzontal)
Pla general de dos treballadors de la Fundació MAP i un d'ells mostra la flor de la budleia el 13 de novembre del 2020 a Vilallonga de Ter (Ripolls). (horitzontal) - Lourdes Casademont (ACN)

La budleia té una gran capacitat de reproducció per llavors i fragments i posa en risc les pastures

ACN

Vilallonga de Ter.-El Consorci del Ter amb el suport de la Diputació de Girona ha intensificat els treballs de control de la budleia a la capalera del Ter. Es tracta d'una planta invasora procedent de l'sia que ocupa rpidament zones de pastura i bosc de ribera i posa en risc la biodiversitat. Té una gran capacitat de reproducció, per llavors i per fragments. Quan hi ha riuades importants, com la tempesta Leslie el 2018 i el Gloria d'enguany, s'accelera el procés de dispersió aigües avall. És per aix que s'han hagut de reforar els treballs de manteniment que es venen fent a les zones d'alta muntanya des de fa deu anys. Dues brigades de la Fundació MAP, dedicada al collectiu de persones amb discapacitat, s'encarreguen de retirar i cremar les plantes.

"Si un any deixem de fer el manteniment, la budleia ('Buddleja davidii') torna a colonitzar la zona", afirma la directora del Consorci del Ter, Teia Puigvert. Detalla que és una planta amb una gran capacitat d'expansió, un fet que dificulta especialment el seu control. Una planta adulta produeix 3 milions de llavors a l'any, les quals s'escampen per l'aigua i el vent molt fcilment, i també per fragments que arrelen i es converteixen en nous exemplars.Segons la directora, "cada vegada que hi ha pertorbacions de l'entorn, com ara riuades com el Leslie o el Gloria dels últims anys, el temporal arrossega les plantes, les fragmenta i aquestes van quedant en zones de platges fluvials" i s'accelera el procés. A més, la seva propagació posa en risc zones d'alt valor ecolgic, com són les pastures i els boscos de ribera. El que fa la planta és competir amb la resta de vegetació i, rpidament, les va desplaant i va guanyant terreny. "El bestiar no se la menja i no hi ha constncia que cap altre animal ho faci", afirma Puigvert.Un nou tram de controlAquesta planta allctona es troba sobretot a les capaleres del riu Ter i Freser al Ripolls així com alguns dels afluents. Els treballs de control se centren en les zones altes del riu (des de Setcases fins a Vilallonga de Ter) per evitar que es propagui aigües avall. Enguany, a més, s'est actuant en un tram nou, com és la desembocadura de la riera de Tregur. Uns treballs que van comenar a mitjans d'octubre i que finalitzen aquesta setmana.Des del 2005, es pot dir que est "més controlada que abans" per ja s'assumeix que no es podr extingir. Una de les dificultats és que la budleia es ven com a planta ornamental i hi ha gent que la té als jardins de casa. "Cal molta pedagogia i que la gent entengui que no es poden tenir plantes extiques perqu continuen escampant la llavor al medi", remarca. Una brigada de cinc treballadors de la Fundació MAP, dedicada a la inserció de persones amb discapacitat, s'encarreguen dels treballs. El coordinador de l'rea de jardineria i forestal, Agustí Fajula, explica que són feines manuals i també amb l'ajuda de maquinria. A partir de l'any, la planta passa de ser un arbust a convertir-se en un arbre amb el pas del temps. "Un cop passada la mquina, es fa un reps manual per assegurar que no queda cap planó", detalla. Seguidament, les restes es traslladen a un altre punt proper i es cremen. El cost dels treballs és de 7.175,30 euros.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés