Publicado 27/09/2019 14:06CET

Un ramader d'Alcarrs redueix un 11% les emissions de CO2 millorant la dieta de les vaques i la gestió de l'explotació

Agencia Catalana de Noticias
Agencia Catalana de Noticias - ACN

Assegura que no li suposa cap "sobre cost" econmic tot i que ha d'estar "més atent" a l'alimentació del bestiar, que després també millora productivament

ACN

Alcarrs.-Un ramader d'Alcarrs (Segri), Ricard Godia, ha aconseguir reduir un 11'2% les emissions de gasos d'efecte hivernacle de la seva explotacions de vaques millorant la dieta dels animals i també alguns aspectes de la gestió de la granja. Des de fa tres anys, la seva és una de les 120 explotacions que hi ha arreu de l'Estat on l'Associació Espanyola de Productors de Bestiar Boví de Carn (Asprovac) est portant a terme estudis demostratius per veure com es poden reduir les emissions de CO2 en aquestes installacions. Godia assegura que els canvis no li han suposat cap "sobre cost" econmic tot i que sí que ha d'invertir més temps en estar pendent dels animals, els quals considera que milloren considerablement la productivitat.

Ricard Gdia ha explicat que els canvis que des de fa tres anys est aplicant a la seva explotació de vaques no li han suposat "massa daltabaix" sinó que són una qüestió de "voluntat i voler-hi dedicar una mica més de temps" per tal de poder afegir un "granet de sorra" per frenar el canvi climtic. Segons el ramader, el més important és "parar compte" en l'edat de cada animal a l'hora d'alimentar-lo de manera que s'ha de fer una adaptació el mxim d'eficient possible per aprofitar el 100% del producte alimentari. D'aquesta manera, segons Godia, la diferncia entre una explotació convencional i la seva és que ells varien l'alimentació a mesura que les vaques van creixent. Així, quan arriben al principi se'ls dona un pinso "d'adaptació", que conté més fibra; a la mitjana edat un pinso una mica més ric; quan són una mica més grans un pinso amb una mica més de protena; al tram final es resta protena i s'aporta més grassa. Tot plegat amb pinsos "verds" a base de cereals. També en matria d'alimentació, quan les vaques són petites, en aquesta granja se'ls subministra la llet justa pel que necessita l'animal mitjanant un sistema informatitzat que no permet que en prenguin més del compte. D'altra banda, Godia remarca que també han millorat molt el tractament de les dejeccions, amb una neteja més constant de les quadres per no deixar que fermentin els fems a l'explotació sinó que els porten de seguida a la planta de compostatge per fer-ne compost i adob fertilitzant.Respecte a la gestió de la installació, un dels canvis que hi ha és el de l'ús de plaques solars per a disposar d'energia elctrica, collocades al teulat d'una de les naus. Així mateix, la maquinria que es fa servir a la granja per netejar els fems i fer altres tasques, est adaptada als nous sistemes de menys emissió. Finalment, un altre dels factors fonamentals és que l'explotació compti amb molts arbres que absorbeixen una part important de les emissions de CO2. Quan es va iniciar l'estudi fa tres anys l'explotació comptava amb uns 650 caps de bestiar i actualment n'hi ha una mica més. No es preveu variar aquesta xifra per tal de mantenir una "foto fixa" de l'abans i el després a l'hora de fer la comparativa de dades amb els canvis que es van aplicant a la granja.Els primers resultat d'aquest estudi han estat explicats aquest divendres en el marc d'una jornada d'Asprovac a la 65a Fira Agrria de Sant Miquel que va comenar aquest dijous a Lleida. Després de les conferncies en seu firal aquest divendres s'ha vet la visita demostrativa a l'explotació d'Alcarrs.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés