Publicado 18/03/2019 11:42CET

Una quinzena d'alumnes es formaran en l'11a edició de l'Escola de Pastors

Agencia Catalana de Noticias
ACN

El 61% dels participants en les deu primeres edicions estan vinculats a l'activitat agrria

ACN

Llagunes.-L'11a edició de l'Escola de Pastors ha arrencat aquest dilluns amb un total de quinze alumnes (set dones i vuit homes). El curs es perllongar fins el 12 d'abril i durant quatre setmanes, dels mesos de maig, juny, juliol i setembre. Aquesta escola pretén formar persones, sovint alienes al sector, per garantir el relleu generacional de la pagesia a Catalunya. Finalitzades les deu primeres edicions, el 61% dels alumnes, un total de 104, estan vinculats a l'activitat agrria: iniciant projecte propi, treballant per altri o fent de pastors de muntanya. Menys del 20% dels alumnes, un total de 67, no continuen. Enguany, la seu de l'Escola estar a Llagunes, al municipi de Soriguera, al Pallars Sobir.

Aquesta 11a edició, que enguany es realitzar a Llagunes, compta, d'una banda, amb diversos formadors i formadores d'arreu del territori catal en matria i, de l'altra, amb un entramat de finques collaboradores que acolliran alumnes en prctiques durant quatre mesos. Les edats dels alumnes van des dels 21 fins als 46 anys, amb una mitjana d'edat de 30 anys. El 80% provenen de la demarcació de Barcelona. De Tarragona, Girona i fora de Catalunya compten amb un 7% d'alumnes cada una.De nou, la principal orientació que trien els participants és la producció lletera vinculada tant a cabres com ovelles. En aquest sentit l'Escola de Pastors de Catalunya est ajudant a formar una generació que torna a agafar la producció lletera com a principal activitat, sempre des d'una postura de producció ecolgica i tenint com a base de l'alimentació la pastura natural. Des de l'inici de l'Escola de Pastors l'any 2009 ha rebut 431 sollicituds per accedir-hi. Aquesta dada, segons els responsables de l'Escola, és significativa tenint en compte que la majoria d'Escoles Agrries oficials tenen una davallada molt important d'alumnes. Destacar que l'Escola de Pastors, participa en el projecte innovador del Ministeri d'Agricultura, la Red de Espacios Test Agrarios (RETA), mitjanant el qual es vol desenvolupar una xarxa d'espais test. Un espai test és un espai de testeig d'activitats agrries, ramaderes o forestals, en el qual una persona emprenedora pot provar la seva idea de negoci. Els espais test tenen l'objectiu estratgic de fomentar el relleu generacional del sector primari, buscant la incorporació de nous agents que fomentin la innovació al sector.Aquests espais test són espais on potencialment es podran installar els alumnes de l'Escola de Pastors per testar el seu projecte facilitant així, l'accés a la terra i maximitzant les garanties d'xit del projecte ramader que vulguin desenvolupar.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés