Publicado 23/08/2019 10:04CET

Promouen habitatges assequibles en vells immobles del centre histric de Valls

Agencia Catalana de Noticias
Agencia Catalana de Noticias - ACN

Diverses famílies i entitats es constitueixen en una cooperativa que cedir lús duna vintena de pisos i locals

ACN

Valls.-Diverses famílies de Valls, junt amb entitats socials, shan constitut en una cooperativa que impulsar una promoció dhabitatges en ple barri antic. Sha batejat com La Titaranya i el seu objectiu és oferir, en rgim de cessió dús, al voltant de 17 o 19 habitatges i entre 6 i 9 locals comercials. Lespai escollit és una illa de cinc vells immobles deshabitats del centre histric: des dun edifici declarat com a BCIL -lantiga tenda de vins de Ca Robusté- a habitatges en estat molt runós, passant per una histrica fbrica de jerseis, coneguda com Ca lAlemany. Els 2.400 metres quadrats que ocupen de superfície es reaprofitaran per fer-hi dos blocs independents, units per un petit carrer i pati interior. Aquest projecte dhabitatge cooperatiu en cessió dús, encara sobre paper, capta els primers pretendents. De fet, ja hi ha la meitat de socis necessaris per impulsar la primera fase que es preveu comenar a construir en un any.

La iniciativa sengloba en la nova onada de cooperatives que fomenten lhabitatge assequible per a tota la vida, sense necessitat de comprar ni llogar limmoble. La propietat és collectiva i els socis tenen el dret dús indefinit de lhabitatge, fent una aportació inicial al capital social, que es retorna si shi renuncia -que podria rondar els 20.000 euros-, a més duna paga mensual, per sota del preu del mercat. La cooperativa -i els seus socis- tenen dret a ús a lhabitatge, per mai el podran vendre, donat que no en són els propietaris. La propietat recau en unes entitats impulsores -Coop57 i La Dinamo Fundació, junt amb el Casal Popular La Turba i LEconomat SCCL- que han finanat la compra de les cinc finques del centre histric. Per la seva banda, la cooperativa és la responsable de la rehabilitació i gestió de lmbit.Criem que era una necessitat; de fet, el projecte sorgeix de la inquietud dunes famílies vinculades a la Turba; laccés a lhabitatge és un problema, afirma Tais Bastida, portaveu de la cooperativa La Titaranya. Bastida recorda que la cessió dús és un sistema molt habitual en altres pasos com Copenhaguen -el 30% de lestoc dhabitatge. El nostre objectiu és revitalitzar el barri antic, afegeix.A Catalunya sestima que hi ha una trentena diniciatives similars, si bé se solen projectar en sl públic. En aquest cas, shan hagut dadquirir propietats privades, amb la idea, per, que els nous habitatges mai tornaran al mercat i sempre seran dús collectiu. Al setembre es faran visites guiades a lespai a fi daconseguir micro-mecenatges. Si és un xit, no descarten replicar la idea i fer més rehabilitacions. Est previst que la promoció es comenci a construir en un any i shi pugui entrar a viure lany 2023.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés