Publicado 8/10/2019 14:18:59 +02:00CET

El promotor de l'acord de pau entre el govern colombià i les FARC, Premi Ànima Mollerussa 2019

Agencia Catalana de Noticias
Agencia Catalana de Noticias - ACN

Henry Acosta visitarà la capital del Pla d'Urgell el 15 de novembre per rebre el guardó internacional que s'entrega per quart any consecutiu per reconèixer tasques humanitàries

ACN

Mollerussa.-Els Reconeixements Ànima Ciutat de Mollerussa, impulsats per l'Ajuntament i el Centre d'Iniciatives Solidàries Ángel Olaran, han premiat en la seva quarta edició a l'economista colombià Henry Acosta per haver estat un dels promotors de l'acord de pau entre el govern colombià i les guerrilles de les FARC. El nom s'ha donat a conèixer en roda de premsa aquest dimarts i l'alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, ha anunciat que el mateix Acosta vindrà a recollir el premi el 15 de novembre a la capital del Pla d'Urgell. Des que es van crear fa quatre anys, aquests premis que volen retre reconeixement per la tasca solidària i humanitària de persones i entitats han recaigut als Cascos Blancs de Síria, al mediador en el conflicte entre Israel i Palestina, Meir Margalit, i a l'activista Helena Maleno.

Henry Acosta és economista i va ser funcionari de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura, més coneguda com a FAO. Nascut al poble colombià de Génova però criat a Cali, va treballar durant més de 16 anys des de l'anonimat i la discreció per aconseguir l'acord de pau entre el govern colombià i la guerrilla de les FARC signat el 26 de setembre de 2016 després de 4 anys de negociacions, un acord que va posar fi a 52 anys d'un conflicte intern. Tres anys després d'aquest acord, el que en fou facilitador ha tornat a posicionar-se per acostar postures entre les FARC i el govern actual d'Ivan Duque i culminar amb el compliment de l'acord al qual es va arribar llavors i del qual en va deixar testimoni històric en el seu llibre 'El hombre clave'.Marc Solsona ha explicat que amb aquest reconeixement des de Mollerussa es busca "reforçar el paper d'esperança i d'apel·lació a la pau" amb una "persona física" que hi va tenir un compromís al respecte malgrat que a dia d'avui, el conflicte a Colòmbia ha ressorgit. De la seva banda, el president del Centre d'Iniciatives Solidàries Àngel Olaran, Josep Maria Pujol, ha explicat que amb els premis estan intentant premiar "gent anònima, grans activistes amb bona voluntat", com és el cas d'aquest empresari que "treballava pel seu compte, sense problemes", i al veure la situació del seu país i conèixer gent a les dues bandes del conflicte, es va "oferir de mediador". En la primera edició dels premis es va reconèixer als Cascos Blaus de Síria, per la seva labor de rescat en el conflicte armat; en la segona edició el guardonat va ser Meir Margalit, com a home de pau al conflicte israelià-palestí; en la de l'any passat es va premiar a Helena Maleno, com alertadora també en una labor de rescat a la Frontera Sud, mentre que enguany s'ha tornat a buscar la mediació per la pau com a valor a reconèixer.Henry Acosta rebrà el Reconeixement Ànima Abba Melaku el 15 de novembre a Mollerussa però cinc persones i entitats més seran distingides amb els Reconeixements Ànima d'Honor Àngel Pujol per la seva tasca social en l'àmbit més local. Les candidatures es poden presentar fins al 15 d'octubre.