Publicado 05/09/2019 14:16

El programa NEURICE preveu posar a disposició dels productors sis varietats d'arrs tolerants a la salinitat

El projecte finalitza el prxim mes de febrer i els resultats de la investigació es podran traslladar als arrossars a partir de 2022

ACN

Amposta.-El projecte NEURICE preveu finalitzar els seus treballs el prxim mes de febrer amb la voluntat de poder posar a disposició dels productors europeus sis varietats d'arrs tolerants a la salinitat a partir de 2022. Segons el seu coordinador i catedrtic de Fisiologia Vegetal a la UB, Salvador Nogués, la majoria de les varietats obtingudes en el projecte "es comporten millor que les varietats locals originals en condicions de salinitat". "Per el qu ens ha sorprs gratament és que algunes de les varietats es comporten millor que les locals també en condicions normals de no salinitat dels camps, tot i que hem desperar els resultats daquest segon any per confirmar la tendncia observada", ha precisat. En el projecte hi participen investigadors de l'Estat espanyol, Itlia i Frana que, per la tcnica d'intromissió gentica, que no es transgnica, han desenvolupat aquestes varietats.

En una primera part, segons ha explicat Nogués, s'han introdut els allels de tolerncia a la salinitat en algunes varietats locals darrs dEspanya, Itlia i Frana, mitjanant la introgressió gentica, que és una tcnica no-transgnica. La segona part ha consistit en avaluar aquestes noves varietats mitjanant el cultiu hidropnic en hivernacle per, en una tercera fase, testar el comportament agronmic de les varietats obtingudes tant en condicions de camps salinitzats com en no salinitzats.Enguany sest realitzant la tercera fase amb el segon any dassajos a camp amb les línies varietals resistents a la salinitat que shan anat obtenint en la primera fase del projecte i de les que sest avaluant el seu comportament agronmic i productivitat tant en camps salinitzats com no salinitzats, a temps real, mitjanant lús de la teledetecció. "Amb aquests assajos el que veiem és quines varietats són més o menys resistents a la salinitat en condicions reals de camp", apunta linvestigador del projecte NEURICE a la UB, Xavier Serrat. Al mateix temps, sestan seqüenciant centenars de varietats darrs tot buscant nous gens relacionats amb la tolerncia a la salinitat per tal de millorar en el futur les línies varietals obtingudes en el projecte.A Catalunya, lIRTA i la Cmara Arrossera del Montsi, estan avaluant les varietats locals tolerants a la salinitat també amb lobjectiu de seleccionar aquelles que es comportin millor per portar-les al registre. A més del seus resultats productius, posteriorment es valoraran el comportament a molí, el contingut damilosa i el seu valor nutricional. Un dels efectes del canvi climtic és la menor disponibilitat daigua per als conreus, una aigua de pitjor qualitat, i un augment en la salinitat dels sls. "Per tant, és important que tota aquesta informació obtinguda dins del projecte estigui aviat a disposició dels milloradors per tal de qu la puguin aplicar a la producció de noves varietats darrs a Europa i, així, poder palliar els efectes del canvi climtic, i a més, en el cas de Catalunya, ajudar-los a fer front a la plaga del cargol poma" reflexiona Serrat.L'any passat ja es van detectar alguns exemplars al Sud de Frana, en una zona propera a la frontera amb Itlia. En el cas del cargol poma a Catalunya, sha pogut comprovar que, inundant els camps amb aigua de mar seliminen els cargols, per que els residus salins que queden als camps afecten posteriorment a la producció darrs. "A partir dara, i un cop obtinguts els resultats del segon any de probes a camp, els participants en el projecte entraran al registre varietal corresponent un mínim de dos varietats de cada país, de forma que, per al 2022 puguin estar disponibles per a tots els agricultors europeus darrs un mínim de 6 varietats", tanca Nogués.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés