Publicado 12/07/2019 09:45

El programa de detecció preco de la psicosi ajuda unes 200 persones en els seus 10 anys de funcionament

La intervenció preco de les persones afectades estalvia patiment i permet fer prevenció sobre futurs episodis

ACN

Lleida.-Al voltant de 200 persones shan beneficiat de la implantació fa 10 anys del Programa dIntervenció Preco en Psicosi (PIPP) a lHospital Universitari de Santa Maria de Lleida. Aquest programa treballa en la intervenció preco de la psicosi amb el doble objectiu de tractar i estalviar patiment a les persones afectades i fer front a lestigma de la salut mental. El programa, coordinat pel metge especialista en psiquiatria Salvador Miret, dona servei a tota la demarcació de Lleida i des de fa 2 anys est implantat als centres de salut mental dadults de Balaguer, Cervera, el Pont de Suert, la Seu dUrgell, les Borges Blanques, Mollerussa, Trrega, Tremp i Vielha, així com al Centre de Salut Mental Infanto-Juvenil (CSMIJ) de Lleida.

La psicosi és un trastorn mental greu que es caracteritza per lalteració de la percepció de la realitat. Les persones que experimenten un episodi psictic poden patir uns primers símptomes com són les alteracions sensoperceptives, del pensament, de lestat dnim i de la conducta. La seva prevalena és de l1% de la població, amb una distribució similar entre homes i dones. Laparició de la malaltia sol ser al final de ladolescncia, principi de ledat adulta. Per aix, el programa PIPP té com a població diana les persones de 14 a 35 anys. El programa PIPP fa una aproximació pluridisciplinria en linici de la malaltia, ja que est format per un equip de 22 professionals de lmbit de la psiquiatria, la psicologia, la infermeria i el treball social. No és factible intervenir abans de la malaltia, per sí en la que antecedeix laparició del primer episodi psictic, per aix és tan important aquesta actuació preco. El programa sestructura en dos tipus dactuacions: les intervencions, que poden ser psiquitriques o psicoteraputiques i també es porten a terme amb els familiars de la persona, i la rehabilitació, ja sigui psico-educativa, com de monitorització de frmacs o en el seguiment en el consum de substncies. La persona afectada es manté en el programa fins que progressivament va normalitzant el seu funcionament en els diferents mbits. "La psicosi comporta una important disrupció en la biografia de la persona que la pateix i suposa un fort impacte emocional sobre la seva família i lentorn, per aix el diagnstic preco suposa un gran avantatge per alleugerir el patiment de la persona afectada", ha explicat Salvador Miret, coordinador del PIPP. El PIPP forma part de les Estratgies de Salut Mental 2017-2020 que estan integrades en el Pla de salut de Catalunya 2016-2020, que vol donar un impuls clar i decidit al desplegament del model datenció comunitria en salut mental.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés