Publicado 21/08/2019 12:28CET

La producció de ram a la Terra Alta caur entre un 10 i un 15% respecte a l'any passat

Els sindicats agraris avisen que una baixada de preus no estaria justificada a la comarca

ACN

Gandesa.-La producció de ram a la Terra Alta ser aquesta campanya entre un 10 i 15% inferior que l'any passat. La calor és un dels principals motius d'aquesta davallada. Ha afectat de manera desigual als diferents municipis terraltins per sobretot va perjudicar varietats com la carinyena. En aquest context, Unió de Pagesos a la Terra Alta rebutja qualsevol intent per rebaixar el preu del ram, com han anunciat que faran alguns dels principals compradors del país. El sindicat adverteix que a la comarca no estaria justificat pagar menys als pagesos i que "posaria en perill la viabilitat de moltes explotacions". La verema ha comenat aquesta setmana en vinyes de varietat Chardonnay al Pinell de Brai.

La verema ja ha comenat a la Terra Alta. Aquesta setmana, a la zona de la serra de Cavalls, al Pinell de Brai, han comenat a tallar ram Chardonnay, una de les varietats més primerenques a tot el món. Són dates habituals per comenar la verema per arriba amb uns deu dies de retard respecte de l'any passat, quan es va avanar per les condicions climatolgiques. Les altes temperatures han estressat enguany les vinyes, que han madurat i engegat el cicle vegetatiu més tard.La qualitat del fruit ser de nou excellent. "Cada vegada el sistema de reg est més ests a les vinyes, l'agricultor és més experimentat i les vinyes que no es reguen, tot i la sequera, s'han aguantat molt bé. Ahir va ploure 10 o 15 litres a tots els pobles i ajudar a fer que aguantin fins a la verema", ha apuntat Jordi Rius, secretari del Consell Regulador de la DO Terra Alta. Per la seva banda, Unió de Pagesos considera positiu que les cooperatives i els cellers privats millorin la qualitat dels seus productes per reclama que també es vegi reflectit en els preus que rep el productor. Si tots els indicadors econmics de la cadena vitivinícola són "positius" i la pagesia "s'ha esforat" per millorar la qualitat del ram, el sindicat denuncia que el preu en origen del ram sigui el mateix des de fa dues dcades. UP exigeix a tots els agents implicats que actun amb responsabilitat i demanen al Consell Regulador de la DO Terra Alta que facin costat a la pagesia, "que no pot assumir uns preus més baixos que els de la campanya del 2018". Des de la DO no tenen competncia per marcar preus per han intensificat els controls per evitar "fraus" adequant els rendiments per hectrea a la realitat de la verema de la zona de producció. Cada campanya, per connivncia amb la DO Catalunya, s'augmentaven les produccions a 10.000 quilos per hectrea en les varietats negres i 12.000 quilos per hectrea en les blanques. "Es feia de manera indiscriminada i encara que plogués, pedregués o fes calor. Era un flac favor que fiem als viticultors perqu s'incentivava entrar ram de fora de la comarca i que passés igual per la targeta del viticultor", ha apuntat Rius. La decisió del Consell Regulador de mantenir la limitació de la producció - a 8.000 quilos per hectrea en les varietats negres i a 10.000 quilos en varietats blanques- i intensificar els aforaments a peu de vinya vol servir per "repercutir en benefici de l'agricultor" i que "el valor afegit" del ram i el producte de la Terra Alta es tradueixi en millors preus. De fet, la mitjana de rendiment de les vinyes a la comarca és de 6.000 quilos per hectrea i, per tant, la limitació és només "un filtre" per evitar prctiques irregulars.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés