Publicado 9/1/2019 19:18:16 +01:00CET

Presenten el dossier de la candidatura perqu el Turó de la Seu Vella de Lleida sigui Patrimoni Mundial de la Unesco

Agencia Catalana de Noticias
ACN

L'Ajuntament de Lleida lliurar dilluns les 946 pgines a la consellera de Cultura i confien que Madrid l'esculli a la primavera

ACN

Lleida.-El director del Consorci del Turó de la Seu Vella, Joan Baigol, i el director del projecte, Joan Reguant, han lliurat aquest dimecres a la tarda a l'alcalde de Lleida, Flix Larrosa, el dossier de la candidatura perqu el Turó de la Seu Vella de Lleida sigui proclamat Patrimoni Mundial de la Unesco. Consta de 964 pgines i per primera vegada es presenta en la categoria de 'conjunt monumental' en comptes de en 'paisatge cultural', com s'havia intentat anteriorment sense xit. "És la vegada que hem arribat més lluny i estem emocionats", ha assegurat Larrosa. La Paeria lliurar el dossier dilluns a la consellera de Cultura, Laura Borrs, perqu a la primavera el presenti a Madrid. Confien que la candidatura passi el tall del Consell estatal de Patrimoni, que la conduiria cap a París.

Si tot anés bé, ha explicat Baigol, el 2020 es podria presentar la candidatura a la Unesco i el Turó de la Seu Vella podria ser declarat patrimoni mundial l'any 2021. Reguant ha reconegut que la categoria de 'conjunt monumental' és de les més "saturades" i per tant de les més difícils per s'ha mostrat molt satisfet del dossier elaborat. "Hem ajustat més el projecte als criteris Unesco, hem ordenat els conceptes i hem destacat tots els detalls" del conjunt monumental, ha explicat.Com a valor universal excepcional que reclama la Unesco, Baigol ha destacat que el Turó de la Seu Vella té un gran valor arquitectnic i escultric amb un claustre més semblant a una mesquita que a una catedral romnica i que té unes dimensions úniques. A més, ha afegit, aquest turó sintetitza la histria de Lleida de més de 2.000 anys.Per la seva banda, el director dels Serveis Territorials de Cultura, Josep Borrell, s'ha mostrat confiat que "passarem el tall" i que Ponent es convertir en una de les terres amb més patrimoni protegit de Catalunya i de la resta d'Europa. En aquest sentit, ha posat com a exemples les pintures rupestres del Cogul o les Falles del Pirineu. Borrell ha destacat la importncia d'invertir en el Turó de la Seu Vella per optar amb garanties al reconeixement mundial i ha lamentat l'aturada d'inversions a causa de l'aplicació del 155. En aquest sentit, l'alcalde Larrosa ha assegurat que s'invertiran gairebé dos milions d'euros en restaurar el conjunt monumental a través del Pla de Muralles. Larrosa també ha destacat que el Turó de la Seu Vella ha superat per segona vegada en la seva histria els 100.000 visitants anuals ja que ha tancat el 2018 amb 100.006 visitants, un 17% més que l'any anterior.