Publicado 22/10/2020 13:28CET

La pràctica d'esports d'aventura al Noguera Pallaresa aquesta temporada obliga a fer 400 operacions d'ajust de cabal

Pel ràfting es necessita alliberar aigua durant un període de 4 hores per augmentar el volum

ACN

Lleida.-La companyia Endesa ha realitzat un total de 400 operacions, entre juny i octubre, amb l'objectiu d'ajustar el cabal circulant òptim a la Noguera Pallaresa per a la realització d'esdeveniments esportius, així com per garantir-ne la seguretat i la sostenibilitat. De fet, aquestes maniobres es realitzen des de fa 20 anys fruit d'un conveni amb el Consell Comarcal del Pallars Sobirà, el qual estipula un cabal mínim circulant de 22?m3\/s per a poder dur a terme activitats la pràctica del ràfting, ja que en moltes ocasions les condicions no serien suficients per a poder practicar esports d'aigua. Per l'activitat de ràfting diària es necessita alliberar aigua al llarg de 4 hores, durant les quals s'està generant de manera simultània electricitat.

La regulació d'aigua per a ús lúdic-social requereix un exigent manteniment periòdic de les centrals hidroelèctriques, així com de les infraestructures hidràuliques associades, juntament amb un sistema de comunicacions fiable entre les centrals i el centre de control.Els tècnics de la companyia elèctrica realitzen un estudi previ des del Centre de Control d'Hidràuliques, situat a Lleida, en el qual es valora la quantitat d'aigua sol·licitada pel Consell Comarcal i la disponible tenint en compte, d'una banda, l'estat actual dels rius i, per un altre, les condicions del medi ambient que garanteixin l'èxit de les activitats, a partir d'altres servituds que puguin haver-hi com els regadius o l'abastiment d'aigua a la població.En concret, la gestió al Pallars Sobirà es porta a terme per turbinatge, que compatibilitza l'ús lúdic-social del riu amb la generació d'energia elèctrica a partir de la força de l'aigua, la qual cosa suposa l'obtenció d'energia d'origen 100% renovable.Aquesta via requereix acumular aigua al llarg d'un període determinat (dia, setmana o mes, depenent del tipus d'embassament) i alliberar-la durant el temps necessari en el qual s'hagi de desenvolupar l'activitat, generant electricitat de manera simultània. Per l'activitat de ràfting diària en el Noguera Pallaresa, es necessita alliberar aigua al llarg de 4 hores, durant les quals s'està generant de manera simultània electricitat. La gestió es fa de manera automatitzada i telecomandada a distància.L'aigua com a motor econòmic i socialLes comarques de Lleida compten amb una de les millors ofertes de turisme actiu i esports d'aventura de l'estat espanyol i són tot un referent en les activitats d'aigua.De tots els esports d'aigua que s'ofereixen al territori, el ràfting s'ha consolidat com l'esport per excel·lència i en els últims 7 anys el nombre de serveis contractats a les empreses de turisme actiu ha augmentat un 21% amb un volum de negoci que arriba als 31 milions d'euros segons el Patronat de Turisme de Lleida. D'aquí neix la importància de la regulació del cabal d'aigua per a poder fer esports d'aigua, un element indispensable i necessari per mantenir la tradició esportiva, l'impacte econòmic derivat del turisme i el prestigi de la demarcació de Lleida.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés