Publicado 17/2/2019 8:03:58 +01:00CET

Es posa en marxa un projecte d'integració de MENAS a partir de la permacultura i la recuperació del ruc catal

Agencia Catalana de Noticias
ACN

La iniciativa, impulsada per la cooperativa social Gedi, vol demostrar que aquests joves, si se'ls forma correctament, "poden ser una oportunitat de futur per Catalunya"

ACN

Sant Climent de Llobregat.-La cooperativa social Gedi, que actualment tutela un centenar de Menors Estrangers No Acompanyats, els anomenats MENAS, ha posat en marxa un projecte d'integració i formació d'aquests joves a Sant Climent de Llobregat al voltant de la permacultura, el conjunt de prctiques per fer una gestió eficient i sostenible de l'espai natural, i de la recuperació del ruc catal. Robert Fornés, impulsor del projecte i membre de l'equip de gerncia de Gedi, explica que el projecte, que es duu a terme a Can Colomer, una casa de camp amb 50 hectrees de bosc, té com a eix central sis femelles de ruc catal que els menors cuiden i ensinistren per poder-les utilitzar per netejar el bosc, d'una banda, i per generar negoci i llocs de feina pels menors de l'altre.

La cooperativa Gedi va comprar ara fa dos anys Can Colomer al terme municipal de Sant Climent de Llobregat amb l'objectiu de fer servir la casa per a usos residencials, concretament per acollir MENAS. La sorpresa va arribar quan a l'hora de formalitzar l'operació els van informar que l'edifici anava acompanyat de 50 hectrees de bosc que havien d'assumir per fora. A partir d'aquí és quan els responsables de Gedi, una cooperativa social amb desenes de projectes i gairebé 400 treballadors, van comenar a estudiar de quina manera podien fer compatible la gestió d'aquestes hectrees de bosc amb la seva tasca integradora i formativa de menors estrangers, una part important de la seva activitat.La solució la van trobar en la permacultura, una filosofia i manera de fer orientada a treure profit econmic de l'espai natural de manera totalment sostenible i harmnica. A partir d'aquí, van pensar que una manera de comenar era adquirir sis femelles de ruc catal, una espcie autctona que s'alimenta del sotabosc mediterrani i que d'una manera natural els ajudaria a netejar i fer més accessible el bosc. A més, incorporant aquesta espcie, es contribueix a la seva conservació, ja que esta`en perill d'extinció per la prdua de diversitat gentica. Aprofitant la seva experincia en equinoterpia, des de Gedi van pensar que els rucs podrien servir també per formar els menors en la seva cura i doma per, en un futur, crear llocs de feina per a ells. De moment, els joves treballen des de fa una setmana amb els animals per poder netejar el bosc, treballar camps de conreu, participar en desfilades com els Tres Tombs o per ser muntats per nens i nenes a la mateixa finca de Can Colomer. "La idea és com podem mantenir neta la muntanya i treure-li un rendiment al voltant de les burres i com aix pot repercutir en llocs de feina i integració laboral per aquests menors", explica Robert Fornés.A Can Colomer la formació dels menors s'articula al voltant de les burres per també aprenen idiomes, informtica i altres matries. L'objectiu, apunta Fornés, es adaptar-se a les característiques de cada menor. "La nostra feina és orientar a cada menor. N'hi ha que treballen molt bé amb animals, d'altres que tenen traa amb eines o els que són bons estudiant i val la pena que segueixen la seva formació acadmica", aclareix Fornés.D'entre la vintena de menors que cada dia s'acosten a Can Colomer, per exemple, l'Ayoud, marroquí de 17 anys, se sent molt cmode treballant amb animals perqu ja ho feia a casa seva abans de venir a Catalunya. És per aix que no descarta orientar el seu futur laboral en aquesta línia.Robert Fornés destaca que l'actual onada de MENAS que arriben a Catalunya fa anys que es preveia i que el cal és veure aquests joves com "una oportunitat pel país" i no com una crrega. "Si els formem ens poden ajudar a cobrir moltes de les nostres mancances a nivell laboral, del contrari seran un problema", ha alertat.

el més llegit

 1. 1

  Un operatiu policial als barris de Rocafonda, El Palau i Cerdanyola de Mataró finalitza amb 81 persones identificades

 2. 2

  Detingut un veí de Manlleu per un robatori amb força en un habitatge de les Masies de Voltregà

 3. 3

  Tres detinguts a L'Hospitalet per vendre marihuana a menors i a no socis d'un club cannàbic

 4. 4

  Dos detinguts pel robatori a l'interior d'un domicili de Sant Carles de la Ràpita mentre els propietaris dormien

 5. 5

  Concerts amb aforament de fins a 1.200 persones i reserva prèvia a les Festes de la Tardor de Lleida