Publicado 13/11/2020 06:04

Un policia que va patir maltractaments en la infantesa protagonitza la novella 'L'esguard de la bstia'

L'autor de 'L'esguard de la bstia', Quim Gómez (vertical)
L'autor de 'L'esguard de la bstia', Quim Gómez (vertical) - Cedida a l'ACN per Llibres del Delicte (ACN)

Quim Gómez publica l'obra que va guanyar el Premi de Novella Negra Vilassar de Noir

ACN

Barcelona.-L'informtic i escriptor Quim Gómez ha publicat la seva primera novella 'L'esguard de la bstia' (Llibres del Delicte), obra amb la qual va guanyar el primer premi de Novella Negra Vilassar de Noir. En una entrevista amb l'ACN, Gómez assenyala que sembla que la trama principal sigui la d'un assassinat i la d'un policia que persegueix a un assassí, per aquesta és "la d'una persona que no ha resolt els seus problemes de maltractament del passat i aix li afecta en la seva vida actual" en la investigació de l'homicidi d'una dona. 'L'esguard de la bstia' est ambientada en la Barcelona del 2007, coincidint amb l'inici de la crisi econmica i abans de la reforma del Mercat de Sant Antoni.

"No estem acostumats en aquest país encara a anar al psicleg i a treure les nostres misries de dins i aix fa que moltes vegades aixequem la veu o reaccionem malament i aix és per falta de curar i sanar les coses que no tenim arreglades. Aix és el que li passa a aquest policia, de petit li pegaven i l'afecta en el present", explicat l'autor. L'escriptor ha volgut dotar al policia protagonista de complexitat i molts clarobscurs. "Estem acostumats a molta literatura i cinema, on els personatges són plans i són bons o dolents per els personatges interessants són els polidrics que tenen clarobscurs". Gómez volia que el protagonista fos "considerat dels bons, per que sigui una persona que s'equivoca i que fa les coses malament". La principal histria, a part de l'assassinat i del personatge que no sap resoldre els seus problemes, són els "maltractaments. No hi ha una sola bstia a la histria, sinó més d'una". En aquest sentit, l'autor ha apuntat que de "maltractadors n'hi ha a tots els esglaons, és a dir, hi ha pares, marits, germans i fins i tot fills i les dones han d'aguantar tot aix". Gómez volia fer una histria on les dones sortissin ben parades de tota aquesta histria de maltractaments que han viscut. Aquesta és la seva primera novella i admet que quan intentava escriure-la es perdia a la cinquena pgina. A partir d'estudiar a l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu, va aprendre a planificar el text a partir d'una idea i en aquesta novella responia a "l'assassinat d'una dona amb un policia que té problemes". Premi de Novella Negra Vilassar de NoirEl guardó de Novella Negra Vilassar de Noir est dotat amb 2.500 euros. S'hi van presentar 21 originals, la majoria de novella policíaca per també d'altres gneres com la 'crook story' o el 'hardboiled'. El jurat, format per Margarita Aritzeta, Empar Fernández i Toni Hill, va destacar que l'obra aprofundeix en l'ambigüitat dels personatges sense perdre de vista el ritme i la trama. Per altra banda, Gómez explica que amb la sortida de la novella ha percebut quan visita llibreries, que no totes tenen novella policíaca. Reconeix que "fa una mica de pena" que alguns llibreters, no tots, aclareix, considerin que "és literatura de segona". Gómez apunta que la novella que més li agrada és la de cincia ficció i la novella negra. "Com a escriptor et permet traslladar els problemes que veus a la societat i situar-los en un altre lloc ja sigui expressar-los a través d'un crim en el cas de la novella negra".
www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés