Publicado 03/11/2020 13:10CET

La pluja i el confinament disparen les poblacions de papallones a Barcelona, segons el CREAF

Entre maig i juny del 2020 s'observen un 28% més d'espècies diferents i un 74% més d'individus que el 2019

ACN

Barcelona.-L'Observatori Ciutadà de Papallones Urbanes de Barcelona (uBMS) ha detectat com la pluja i el confinament han disparat les poblacions de papallones a la capital catalana. Els resultats conclouen que entre maig i juny del 2020 s'han observat un 28% més d'espècies diferents de papallones i un 74% més d'individus que al 2019. "La diferència és significativa i encara més si tenim en compte que a causa del confinament hi ha hagut un 44% menys de visites als parcs per part del voluntariat", ha apuntat la coordinadora a Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), Yolanda Melero.

L’ uBMB segueix les papallones de 27 parcs i jardins de la ciutat de Barcelona amb l'ajuda de 64 persones voluntàries que visiten cada quinze dies aquests parcs, fan un recorregut pautat i, mentre caminen, apunten les papallones que veuen. En total durant aquesta temporada -que va de març a octubre- s'han observat 4978 papallones i 39 espècies. La bruna boscana (Pararge aegeria), la blanqueta de la col (Pieris rapae) i la margenera comuna (Lasiommata megera) han estat les més abundants a Barcelona, com ja va succeir el 2019. A diferència de l'any passat, els voluntaris van trobar una nova espècie a la ciutat, la marró-rossa (Hipparchia semele). D'altra banda, Guinardó, Oreneta i Putxet han estat els parcs amb més biodiversitat. Segons la coordinadora de el projecte, això es deu al fet que són parcs prop de Collserola i els dos últims es van gestionar d'una manera molt lleu. Tot i que encara no s'ha pogut fer un estudi en profunditat, el factor que es creu que ha estat més decisiu per a aquesta explosió de papallones ha estat la pluja, molt notable tant a l'hivern com a la primavera. D'altra banda, tot i que el projecte no té dades per quantificar les diferències que hi va haver en la gestió dels parcs entre 2019 i 2020, el CREAF ha defensat que sí que hi ha evidència científica que demostra que gestionar els parcs i jardins deixant zones naturalitzades, amb flors silvestres, i amb poc ús de pesticides, augmenta la diversitat i el nombre de papallones als jardins. Així, les dades de l'uBMS reforcen aquesta idea ja que durant el confinament es va parar la gestió dels parcs i jardins. "Barcelona es va omplir de plantes silvestres i flors i això va tenir un efecte positiu en les poblacions de papallones", ha comentat Octavi Borruel, responsable del Programa de Biodiversitat de l'Ajuntament de Barcelona.Els voluntaris però van començar a detectar un canvi a la inversa a partir del juny, quan es va recuperar la socialització i la gestió de molts parcs. En aquest sentit, el CREAF ha explicat que treballa conjuntament amb l'Ajuntament per avançar en el canvi cap a un model de ciutat "més verda i respectuosa amb la biodiversitat, que no sigui una bombolla de ciment aïllada a la que no poden entrar ni circular animals".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés