Publicado 27/09/2019 10:40CET

La Plataforma pel Riu Siurana denuncia un nou ajornament de la Taula de lAigua

Lentitat creu que aix evidencia nulla voluntat dafrontar la problemtica del transvasament a Riudecanyes

ACN

Cornudella de Montsant.-La Plataforma pel Riu Siurana denuncia un nou ajornament de la Taula de lAigua del Siurana per la convocatria deleccions a lEstat. Segons denuncia la plataforma en un comunicat, els constants ajornaments de la Taula de lAigua evidencien la nulla voluntat dafrontar la problemtica del transvasament del 90% de laigua que recull el pant de Siurana cap a la riera de Riudecanyes. A més, lentitat avisa que la sequera de lestiu ha agreujat la manca daigua i que, als efectes a la fauna i la flora, shan afegit els últims mesos les dificultats de subministrament daigua de boca a Gratallops, Poboleda i Torroja, i quantioses prdues per les elevades temperatures i la falta de reg als conreus, especialment a la vinya.

La Taula de lAigua és lorganisme creat el desembre passat per consensuar el volum de captació i els usos de laigua del riu, i que aplega administracions, regants i entitats ecologistes i agrries. La plataforma recorda que la Taula tenia previst presentar una proposta de consens el juny passat, per a dia davui només shan convocat quatre de les sis sessions previstes. La darrera, la setmana passada, va acabar sense fixar data per a una nova reunió degut a la convocatria deleccions a lEstat, segons assegura lentitat. La plataforma constata que a les diferents sessions, amb presncia de més polítics i advocats que no pas tcnics, sha tractat molt abastament de cabals, consums, concessions, drets histrics i preu de laigua, per en canvi no sha parlat gens de la protecció ambiental del riu Siurana, que forma part de la Xarxa Natura 2000, i de temes tan rellevants com el canvi climtic, la Directiva Marc de lAigua, la eficincia, lestalvi o el consum responsable.Lorganització considera que tota la problemtica es redueix al fet que el preu de subministrament de laigua del Siurana és molt menor al cost de les alternatives de subministrament que té el Baix Camp i recorda que no sha de confondre preu amb cost, ja que en el preu de laigua del riu Siurana no es té en compte el cost intangible de la destrucció dun riu amb uns valors naturals tan importants.La plataforma considera que la Taula del Siurana shauria docupar de qu cal fer per tornar laigua al riu i no tant de com repartir-se laigua del riu. En canvi, considera que aquest organisme tan sols est servint perqu les parts defensin els que consideren els seus drets i, en aquest joc , diu, el riu es queda sense defensa.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés