Actualizado 23/09/2015 11:48 CET

El Pirineu català acull per primera vegada el Curs Internacional de Medicina d'Urgències en Muntanya de nivell 2

Els participants han de ser sanitaris i superar un grau 5 en escalada, entre d'altres requisits indispensables

Fígols i Alinyà (ACN).-

Vuit sanitaris participen en el primer Curs Internacional de Medicina d'Urgències en Muntanya de nivell 2, formació dirigida a profesionals sanitaris, amb el nivell 1 cursat i amb autonomia en muntanya. Aquest curs és organitzat per l'Hospital de Cerdanya, la Universitat de Girona i Mountain Medicine i està coordinat pel director mèdic de l'Hospital de Cerdanya i de la Càtedra de Medicina i Muntanya, Enric Subirats. Subirats assenyala que "en el curs es revisen sobretot aspectes mèdics i temes de seguretat en muntanya". Per poder participar és requisit indispensable ser sanitari, estar format en urgències, ser autònom en muntanya i superar un grau 5 en escalada.Pràctiques en escalada, rescat en cova, rescat en paret de ferits d'escalada, rescats en via ferrada, pràctiques de gruatge en helicòpter o rescat en barrancs, són algunes de les activitats que realitzaran els participants del Curs de Medicina d'Urgències en Muntanya durant aquesta setmana. En mig de tota aquesta activitat, apunta Subirats, "classes teòriques, conceptes nous, posada al dia i una segona part d'activitat a l'hivern d'activitats hivernals".

Subirats explica que és el primer cop a l'estat espanyol que es fa aquest segon nivell de la Comissió Internacional. "El primer nivell ja fa quinze anys que el fem" diu Subirats, que segueix "no hi ha cap requisit per fer el primer nivell, no tenen per què saber res ni de muntanya ni de socors i surten amb uns mínims, en aquest segon han de ser sanitaris, han d'haver fet el primer nivell, han de tenir autonomia en muntanya i han de conèixer la urgència".

El Curs compta amb la col·laboració de gairebé tots els cossos de seguretat de l'estat espanyol, d'Andorra i de França. Mossos d'Esquadra, Bombers de la Generalitat, Bombers Andorrans, Bombers Francesos, Guàrdia Civil, Gendarmerie i Exèrcit Francès. Subirats assegura que "aquesta col·laboració és indispensable per tal de poder fer el curs".

Els alumnes participants, un cop fet el curs, obtindran una acreditació que és la que es demana per a treballar en grups organitzats de rescat internacionalment. Un d'ells, el sots oficial de la secció de Bombers infermer d'Andorra, Juanjo Barrio, explica que fa un parell d'anys que funcionen com a grup especialitzat i que la formació continua és bàsica per a la seva tasca. En relació al curs, Barrio, assenyala que "es revisen molts conceptes, el tema mèdic i sanitari ens aporta molt, tenim l'oportunitat de treballar amb professionals del medi del rescat que ens aporta aquests coneixements".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés