Publicado 7/6/2019 15:03:55 +02:00CET

Pepa Plana i Noël Olivé reivindiquen la versió femenina dels clàssics de pallassos a 'Veus que no veus'

Agencia Catalana de Noticias
ACN

El Grec també programa en l'apartat de circ l'espectacle 'Déjà vu' de Manolo Alcántara

ACN

Barcelona.-Pepa Plana i Noël Olivé es convertiran en la pallassa Augusta i la pallassa Blanca a 'Veus que no veus', en una versió femenina dels números clàssics de clowns fins ara protagonitzats majoritàriament per homes. En el marc del Grec, les dues artistes pujaran a l'Escenari Joan Brossa del 18 al 21 de juliol amb la intenció de trastocar la tradició del circ amb un espectacle en què volen evidenciar la dificultat de ser visibles com a dones. L'humor i la poesia són les eines amb què aporten la visió crítica i feminista de l'obra dirigida per Joan Arqué. D'entre els espectacles de circ, el Grec ha apostat aquest any per 'Dejà vú' de Manolo Alcántara, després de l'èxit que va tenir la seva proposta 'Rudo' en l'edició del 2014. Ara torna al festival amb un muntatge artesanal en què la realitat i el somni es difuminen constantment.

"Què hauria passat si les nostres àvies haguessin pogut fer de pallasses?", s'ha preguntat Pepa Plana a la presentació de l'espectacle aquest divendres. Aquest és el punt de partida d'una versió en clau femenina després d'haver revisat números clàssics com els de Tristan Rémy. Finalment es basen en dos d'aquests clàssics per interpretar Augusta amb el nas vermell típic de Pepa Plana, i Cara Blanca que encarna Noël Olivé. Un duet que feia temps que les dues artistes volien fer i que asseguren que han trobat la complicitat perfecte. "Jo porto bastantes hores de nas, però per a mi l'aventura més gran era que la Cara Blanca era imprescindible que fos molt generosa", ha explicat la pallassa sobre el treball amb Olivé. Era necessari que "la deixés delirar com a Augusta", però que alhora marqués pauses. "Ella no havia fet mai aquell joc de pallassa, però tinc la millor Blanca", ha dit Plana sobre el debut de la seva companya en el rol de pallassa. Amb 'Veus que no veus' volen evidenciar les veus femenines que no s'han vist, i també explicitar-ne sobre l'escenari veus referents per a elles. "Amb aquesta aventura volem ser vistes, si ens veus és perquè hi som, i fer visible la dificultat que tenim, en femení, en l'art escènic, de ser visibles", ha explicat Plana. Olivé, actriu fins ara de teatre, cinema i televisió, ha reconegut que no podien obviar el feminisme "inherent" que viuen dia a dia. Pepa Plana, Premi Nacional de Cultura de la Generalitat l'any 2014, va passar l'últim cop pel Grec l'any 2016 amb l'espectacle unipersonal 'Paradís pintat'. 'Déja-vu', circ artesanal Manolo Alcántara presenta un espectacle de circ contemporani però molt personal fruit de la seva personalitat intuïtiva i autodidacta. "M'agrada escoltar el que surt de dins", confessa el creador. 'Déjà-vu' és el muntatge més teatral que ha fet fins ara i en què mostra de manera més visual la intenció de l'obra. "Parla del que és una persona i dels seus somnis, frustracions, del que vol ser i no pot ser", ha explicat Alcántara. Aquest contrapunt és tradueix a la posada en escena, amb elements molt al detall però alhora d'altres de grans dimensions. El que la persona és i vol ser ho fa a través del somni, i és que aquest món oníric i la realitat es difuminen a l'escenari per deixar el dubte a l'espectador respecte quin món ens trobem. Després de més de tres anys de muntar l'espectacle, Alcántara es considera més artesà que artista. Els seus espectacles són de llarg recorregut, com 'Rudo', de l'any 2014 i encara en acció. 'Déjà-vu' es podrà veure del 9 a l'11 de juliol al Mercat de les Flors.

el més llegit

 1. 1

  Abascal utilitza una foto de l'atemptat d'ETA contra la caserna de Vic per dir que Iglesias és "un perill per a Espanya"

 2. 2

  Coronavirus.- ICL Iberia Súria & Sallent cancel·la el seu ERTO i reprèn la plena activitat

 3. 3

  Coronavirus.- Una escola dels Franqueses (Barcelona) és nega a obrir quan passi a fase 2

 4. 4

  Motor.- Uns 200 treballadors de Nissan tallen uns minuts la Gran Via a L'Hospitalet (Barcelona)

 5. 5

  Arturo San Agustín novel·la l'illa de Mallorca que ha viscut des dels anys 60 fins avui