Publicado 22/2/2019 18:54:34CET

Un pegat per a la pell facilita el diagnstic de la fibrosi quística

Investigadors de l'Institut de Microelectrnica de Barcelona lideren el desenvolupament del dispositiu, que és com una tireta

ACN

Barcelona.-Un equip liderat per investigadors de l'Institut de Microelectrnica de Barcelona (IMB-CNM) del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) ha desenvolupat un dispositiu intelligent que podria ser utilitzat per facilitar el diagnstic de la fibrosi quística, una malaltia hereditria de les glndules mucoses i sudorípares. Es tracta d'un pegat per a la pell, bateria i sensor al mateix temps, de vuit centímetres de llarg per quatre d'ample. El circuit és simple, amb el mínim nombre de components, perqu eventualment pugui ser totalment creat amb la tecnologia d'electrnica impresa. Els resultats de les proves amb aquesta nova bateria apareixen publicats a la revista 'Microsystems & Nanoengineering'.

La fibrosi quística és la malaltia rara més comuna als pasos occidentals i a l'estat espanyol, la pateixen unes 2.500 persones, segons dades de la Federació Espanyola de Fibrosi Quística. Afecta les zones del cos que produeixen secrecions i provoca infeccions i inflamacions en zones del pulmó, fetge, pncrees i sistema reproductor. S'acostuma a diagnosticar amb una anlisi de la suor, que, en els pacients afectats per la malaltia, és més salada del normal.El nou dispositiu és capa de generar més o menys potncia segons la conductivitat del líquid amb el qual es mulla. Quan entra en contacte amb un líquid, el pegat, que és com una mena de tireta, activa la reacció dels elctrodes. Si el líquid analitzat és més conductor (més salat), el dispositiu genera més potncia; si és menys conductor (menys salat), en genera menys."Aquest pegat, que no depn de cap font d'alimentació externa, seria molt fcil d'usar i tindria un cost molt baix, fet que permetria realitzar la mesura sense instruments mdics externs, normalment cars, fent-lo accessible a un major nombre d'hospitals i centres de salut", explica l'investigador del CSIC Joan Pau Esquivel, que treballa a l'Institut de Microelectrnica de Barcelona."Aquest treball demostra la capacitat de crear nous dispositius de diagnstic autoalimentats mitjanant la combinació del potencial que ofereixen les tecnologies d'electrnica impresa, l'microfluídica i les fonts d'energia electroquímica integrades en substrats de paper. De fet, ja estem explorant la viabilitat d'aquest dispositiu per a altres aplicacions com l'anlisi de la suor en esportistes o el nivell de salinitat de l'aigua de reg", afirma la professora ICREA (Institució Catalana de Recerca i Estudis Avanats) i investigadora principal del projecte, Neus Sabaté.

el més llegit

 1. 1

  La Generalitat rebutja els ERTE de Dexeus i Embolicar

 2. 2

  Coronavirus.- Mossos immobilitza 1.681 litres de "fals gel" desinfectant a Rubí (Barcelona)

 3. 3

  La UME arriba a Badalona (Barcelona) després de la sol·licitud d'ajuda del Govern

 4. 4

  Científics del CSIC dissenyen una alternativa més robusta per codificar informació digital

 5. 5

  Castellar (Barcelona) impulsa que els nens enviïn cartes a les residències de majors