Publicado 25/4/2019 14:10:11 +02:00CET

El Parc Natural de Montsant distribueix planter de varietats agrícoles tradicionals entre una vintena d'agricultors

Lobjectiu és aprofitar el valor afegit de lagrobiodiversitat local perqu es converteixi en un actiu econmic per al territori

ACN

La Morera de Montsant.-El Parc Natural de Montsant distribuir planter de varietats agrícoles tradicionals a més duna vintena dagricultors de la zona amb lobjectiu daprofitar el valor afegit de lagrobiodiversitat local perqu es converteixi en un actiu econmic pel territori. La iniciativa es materialitzar en una jornada que es far divendres a les sis de la tarda a la seu del parc, a la Morera de Montsant, per explicar la feina feta i els reptes de futur del projecte Biodiversitat Cultivada. La jornada servir per descobrir aquestes varietats hortícoles recuperades, la seva conservació in situ mitjanant el cultiu i la preservació de les llavors, i la multiplicació daquestes varietats i la necessria consolidació de la xarxa dagricultors que hi collaboren.

El projecte, impulsat pel Departament de Territori i Sostenibilitat, compta amb la implicació de la Fundació Miquel Agustí, el Consell Comarcal del Priorat i agricultors de la zona. Es tracta de recuperar varietats dhorta amb més de 30 anys dhistria a la zona, i aprofitar el seu valor afegit, com a revulsiu econmic per al territori.39 varietats dhorta recuperades En una primera fase es van identificar i recollir gairebé una quarantena de varietats tradicionals de 12 espcies diferents que estaven fora del mercat, després dun treball de camp per identificar-les, a partir de més duna cinquantena dentrevistes amb agricultors de la zona, la majoria majors de 70 anys. Posteriorment, la Fundació Miquel Agustí va ser lencarregada de fer la caracterització agromorfolgica i per parmetres de qualitat, i la multiplicació de llavors, la qual cosa ha perms crear un reservori de llavors tradicionals amb excedent suficient per ser reintrodudes a conreus del Priorat i el Montsant. Aquestes llavors es conserven en condicions ptimes de temperatura i humitat al Banc de Germoplasma de lEscola Superior dAgricultura de Barcelona. Lagricultura al Priorat est principalment dominada per cultius llenyosos, com la vinya i lolivera, mentre que lhorticultura es limita a petits horts domstics. En aquests horts, les varietats tradicionals han estat substitudes sovint per varietats modernes més fcils daconseguir. Ara, linici de la plantació daquestes varietats, amb la collaboració dels agricultors implicats, permetr obtenir més informació de les varietats tradicionals en la seva zona dorigen, per identificar quins cultius són més interessants per a crear un producte diferenciador, dalta qualitat i propi de la zona, per contribuir a la diversificació del sector rural del Priorat i a la seva dinamització. Així, sespera revertir la tendncia existent fins ara, i generar coneixement agronmic i etnobotnic sobre aquestes varietats tradicionals, alhora que sen recupera lús i es revaloren.