Publicado 22/08/2019 11:14CET

El Parc Natural de l'Alt Pirineu coorganitza dues trobades de collaboració transfronterera als ports de Tavascan i Boet

Agencia Catalana de Noticias
Agencia Catalana de Noticias - ACN

L'objectiu és reforar els llaos amb la zona de l'Arieja i donar a conixer els productes locals dels dos territoris

ACN

Sort.-El Parc Natural de l'Alt Pirineu, el Regional de Pyrénées Ariégeoises i els ens locals de tots dos territoris organitzen aquest divendres i dissabte dues trobades transfrontereres adreades al venat i als visitants de les dues bandes dels Pirineus catal i occit. Amb l'objectiu d'estrnyer llaos, promoure l'agermanament dels pobles, el coneixement mutu i l'intercanvi d'experincies, la primera activitat es dur a terme al port de Martérat-Tavascan, a les Valls de Cardós. Mentre, al dia següent s'ha programat al port de Boet des de la Vall Ferrera. Les jornades tenen un caire festiu i per primer cop s'emmarquen en el nou Parc Pirinenc de les Tres Nacions, marca que aglutina aquests dos espais naturals i dos més d'Andorra.

La iniciativa pretén donar un caire institucional i obert al públic a unes trobades espordiques que ja es feien entre els vens i els pastors d'una banda i l'altra dels Pirineus des de temps remots i per enfortir lligams d'amistat i familiars, participar en els festes majors d'un i altre poble i, a més, organitzar usos fronterers del territori com el pasturatge dels ramats dels dos vessants. De fet, els ports de Boet i Tavascan han estat escenari constant de pas de persones entre el Pallars i l'Arieja, tant per ramaders i pagesos, comerciants, contrabandistes, invasors, emigrants temporers, excursionistes i viatgers, com els que fugien de les barbries de les guerres, sobretot durant la Guerra Civil (1936-1939) i la Segona Guerra Mundial (1939-1944). Guies, evadits, exiliats i forces policíaques van fer dels camins que travessaven aquests ports el seu hbitat natural, desafiant les baixes temperatures, les nevades i l'esfor físic necessari per superar el llarg camí. En aquest sentit, és significativa la retirada d'uns 2.000 soldats republicans que fugiren pel port de Boet el 7 de febrer de 1939, morint alguns pel camí de fred i cansament. A més, al vessant pallars d'aquest port va existir fins l'any 1885 "lo Mercat", un espai d'intercanvi de productes d'ús ordinari on podien trobar oli, farina, sucre, eines de ferro, té, sal, formatges, i carbó, en el qual també s'hi feien tractes comercials i venda de bestiar. Pujada al port de Tavascan La primera cita, aquest divendres tindr lloc al port de Martérat-Tavascan i estar destinada especialment a la població d'Ustou (Arieja) i Tavascan. En el marc de la trobada hi haur música tradicional i tast de productes locals dels dos parcs i es preveu, entre altres, fer un homenatge a l'André Rouch, anterior president del Parc Natural Regional de Pyrénées Ariégeoises que va morir el 31 de desembre de 2018. Daltra banda, dissabte s'organitzar la setena edició de la Trobada transfronterera al port de Boet des de la Vall Ferrera. A més de l'acte de germanor, les persones assistents podran gaudir d'un mercat i una degustació de productes agroalimentaris locals. A més, els participants de la banda pallaresa podran comprar productes dels productors del Parc Naturel Régional des Pyrénées Ariégeoises i els de l'altra podran fer el mateix amb els productes dels productors del Parc Natural de lAlt Pirineu.Les trobades també es realitzen amb l'objectiu de posar en valor el productes locals agroramaders dels dos parcs, els quals contribueixen a la conservació al mosaic d'hbitats de prats i pastures i la conservació de la seva biodiversitat, motiu pel qual són accions finanades en gran part pel projecte Interreg POCTEFA GREEN de gestió i posada en xarxa dels espais naturals dels Pirineus.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés