Publicado 5/6/2019 14:56:00 +02:00CET

El Parc Astronòmic Montsec, distingit com a ambaixador platí de cels foscos per la International Astronomical Union

Agencia Catalana de Noticias
ACN

El Consell Comarcal de la Noguera destaca el treball científic i de divulgació que fa el Centre d'Observació de l'Univers

ACN

Lleida.-L'associació de les principals agrupacions i societats astronòmiques del món, International Astronomical Union (IAU), ha distingit al Parc Astronòmic Montsec (PAM) com ambaixador platí. L'entitat ho ha fet en el marc del projecte "Cels Foscos per a Tothom" (DarkSkies for All), el qual desenvolupa tot coincidint amb el seu centenari. Els equipaments d'Àger (Noguera) i Sant Esteve de la Sarga (Pallars Jussà) són els únics de tot l'Estat espanyol que han rebut la designació en aquesta categoria. Des del Consell Comarcal de la Noguera han indicat que, amb aquest nomenament, s'ha reconegut el treball científic i de divulgació que es duu a terme al Centre d'Observació de l'Univers (COU), que compta amb deu anys d'història.

L'IAU compta amb més de 12.500 socis individuals i 74 països oficials i segons ha explicat la presidenta del Consell Comarcal de la Noguera en funcions, Concepció Cañadell, el reconeixement ha posat en valor la tasca que es duu a terme a l'hora de "sensibilitzar i informar a la societat, principalment a la joventut, sobre la importància de preservar el cel nocturn". Per la seva banda, el director científic del PAM, Salvador J. Ribas, ha assenyalat que el projecte global "Cels Foscos per a Tothom" té com a objectiu crear consciència de la necessitat de conservar el cel nocturn. Segons l'entitat, "l'Astronomia representa un aspecte ric i important del llegat cultural i natural i aquest projecte subratlla la importància de protegir-la i passar-la a les generacions futures". La iniciativa abasta dues àrees fonamentals, recolzant-se en programes educatius ja existents sobre la contaminació lumínica per a arribar als estudiants i formar una nova Xarxa d'Ambaixadors de Cels Foscos amb l'objectiu d'involucrar al públic en accions de protecció contra la contaminació lumínica, incloent-hi accions de pressió sobre els governs, fent que el terme "contaminació lumínica" sigui conegut per tots.Entre els recursos que s'ofereixen es troba el 'kit' educatiu "Encén la Llum". Així, en el marc del programa, uns 200 educadors de tot el món en disposaran d'un a preu de producció i, en el cas del PAM, el rebrà aviat.Projecte Pirineus La Nuit, protegir el PirineuD’altra banda, el Consell Comarcal de la Noguera, com a ens gestor del COU i impulsor de la certificació Starlight Montsec, forma part en qualitat de soci del projecte europeu de cooperació del programa Interreg-POCTEFA Pirineus La Nuit. Aquest projecte té com a objectiu fonamental la definició d'una estratègia transpirinenca per la protecció i millora de la qualitat del medi nocturn envers la contaminació lumínica. Aquesta protecció s'analitza tant des del punt de vista de l'observació astronòmica científica i divulgativa\/turística com des del punt de vista ecològic (fauna nocturna).El projecte el formen sis socis de Catalunya, Navarra i França: Navarra de Infraestructuras de Cultura, Deporte y Ocio SL (cap de files i gestor del Planetario de Pamplona), Gestión Ambiental de Navarra SA, Syndicat Mixte pour la Valorisation Touristique du Pic du Midi, Association A Ciel Ouvert, Centre d’Iniciatives pour l’Environnement Bigorre-Pyrénées i el Consell Comarcal de la Noguera (Parc Astronòmic Montsec).Pirineus La Nuit, segons ha explicat Ribas, conté accions generals pròpies de tots els projectes de cooperació europeus com són la gestió, coordinació i comunicació i posteriorment accions específiques del projecte que se sustenten sobre tres pilars: recerca (mesures i modelització), divulgació (exposicions, documentació) i estratègia (documents de recomanació, senyalització, miradors astronòmics i certificacions de qualitat).