Publicado 11/6/2019 17:27:58CET

La Paeria insisteix en què l'atenció als temporers ha de ser ''territorial i interinstitucional''

Demanen al Govern un increment de les subvencions anuals i es mostren disposats a col·laborar assumint obligacions amb els 'temporers vulnerables'

ACN

Lleida.-La Paeria insisteix en la necessitat que la gestió de l'arribada de temporers per les campanyes de la fruita sigui un projecte 'territorial i interinstitucional on cada administració assumeixi les seves competències'. D'aquesta manera el consistori reacciona al comunicat emès per la Sindicatura de Greuges on s'ha instat a la Paeria a donar continuïtat a les mesures d'atenció i acollida als temporers. Des de l'Ajuntament es creu que ha de ser la Generalitat qui lideri aquest projecte, com en les campanyes del 2001 al 2010, amb convocatòries de subvencions per a la construcció o rehabilitació d'allotjaments. La Paeria té previst col·laborar amb el Govern assumint les obligacions amb els 'temporers vulnerables'.

Pel que fa a les subvencions anuals del Govern, des de la Paeria es critica que el contracte programa concedeix 7.000 euros anuals per a l'acollida, que es queden curts davant els 150.000 euros que el consistori assegura haver gastat, per exemple, el 2018. Segons la Paeria, la clau per eradicar la imatge de treballadors dormint al carrer ha de ser l'allotjament en tots els municipis productors de fruita en albergs d'entre 40 i 80 places. En aquest sentit, consideren que aquests allotjaments haurien de ser el 'punt neuràlgic' on es disposés dels serveis complementaris com dutxes i alimentació, amb participació d'entitats i 'instal·lacions dignes'. Des de la Paeria asseguren que estan disposats a col·laborar amb la Generalitat en la campanya agrària de temporada, assumint obligacions amb 'temporers vulnerables', amb problemes de salut física, mental, discapacitat, addicions, joves i grans o dones soles. En aquest sentit, asseguren que aquest perfil serà atès des de l'àrea d'inclusió social i allotjats a la Fundació Jericó, que compta amb 70 places, i que hi ha la previsió de reforçar amb 5 persones l'equip de l'Ereta per a la identificació d'aquests treballadors. La Paeria assegura el compromís davant que cap d'aquests 'vulnerables' dormi al carrer de la mateixa manera que es fa a l'hivern quan es posa en marxa el 'pla Iglú' amb la caiguda de temperatures, pel risc que suposa. És per això que es reforça l'atenció proactiva i de detecció al carrer per intervenir en aquells casos de treballadors temporers en recerca de feina que es trobin en situació de vulnerabilitat.Altrament, la Paeria considera que calen dispositius diferenciats davant persones que estan en situació de sense llar i treballadors que es troben buscant feina a la campanya de la fruita, i que cal un projecte d'atenció integral liderat per la Generalitat. En aquest punt, remarquen que l'equip d'inclusió no ha de ser el qui lideri, coordini i implementi, juntament amb les entitats socials, un projecte d'aquestes característiques 'perquè desatenen la seva població i perquè no els hi pertoca'.Segons la Paeria, el projecte per l'allotjament dels treballadors temporers ve, entre altres, per les ETT, 'que no compleixen el conveni agrari'. És per això, que demanen a Inspecció de treball que s'actuï de forma contundent.