Publicado 9/9/2019 13:51:52 +02:00CET

Un os ataca a un poltre a la Val d'Aran i el Conselh Generau demana mesures correctores com s'ha fet amb Goiat

Agencia Catalana de Noticias
Agencia Catalana de Noticias - ACN

El conseller de Territori, Paisatge i Gestió Ambiental vol equiparar les indemnitzacions a les de la resta de territoris veïns, on són més elevades

ACN

Vielha e Mijaran.-Un atac de l'os Cachou a un poltre de 4 mesos, aquest diumenge, ha causat el malestar a la Val d'Aran. Gràcies al collar que se li va col·locar al mes de maig s'ha pogut certificar l'autoria de l'atac i comprovar que aquest os és "força depredador", ja que durant l'estiu ha atacat assentaments apícoles i cabres. El conseller de Territori, Paisatge i Gestió Ambiental del Conselh Generau, Francisco Bruna, ha dit que proposaran al Govern de la Generalitat la modificació del decret regulador dels procediments de compensació de danys i perjudicis causats a l'agricultura i la ramaderia per espècies animals protegides de la fauna. Bruna ha argumentat que volen "equiparar les indemnitzacions que es reben a la Val d'Aran per atac d'os a les de la resta de territoris veïns, on són més altes". Des del Conselh Generau d'Aran es considera que "és necessari aplicar mesures de condicionament aversiu com s'ha intentat amb Goiat".

Des del Conselh Generau posen en relleu que fins al moment només s'havien certificat atacs sobre equí de l'os Goiat, el qual ha depredat fins i tot egües adultes.Bruna ha dit que "la prevenció sobre bestiar equí és molt difícil", ja que "no és viable agrupar-lo i protegir-lo a la nit com es fa amb l'oví". Els moviments nocturns dels óssos són imprevisibles i el decalatge de la recepció del senyal del collar GPS fa molt difícil la protecció efectiva d'aquest bestiar.