Publicado 09/09/2019 13:06CET

Novell diu que l'estratgia per assolir la independncia no ha "reeixit" perqu no hi ha majoria social

El bisbe de Solsona lamenta la situació de presó preventiva "abusiva" en qu es troben els líders independentistes

ACN

Solsona.-El bisbe de Solsona, Xavier Novell, creu que l'estratgia d'assolir la independncia de Catalunya a través d'un referndum "no ha reeixit" perqu no hi ha "la majoria social". En la seva glossa dominical, Novell assegura que "s'ha evidenciat que la nostra societat est dividida en aquest tema", un fet que "lluny de preocupar-nos" caldria "acceptar". El bisbe, alhora, lamenta la situació de presó "abusiva" que viuen els líders independentistes empresonats. Explica que els ha visitat a la presó i ha intentat oferir també el seu suport als familiars perqu pensa que té el deure "cívic" d'estar a prop dels que van "assumir les conseqüncies de l'intent perqu Catalunya pogués exercir el dret a l'autodeterminació".

Novell, explica en la glossa, que abans de la Diada vol "reflexionar" sobre la situació dels presos i "la nostra actitud" davant la situació política i social. Conscient, diu, de qu el procés polític no s'ha acabat, creu que "com a Església hem d'aportar alguna cosa que ajudi a la nostra societat".Sobre si es tracta d'una injustícia la presó, el bisbe s'encomana a les paraules del papa Francesc, el 2014, quan lamentava que la presó preventiva, quan suposa una bestreta abusiva de la pena o bé s'aplica davant la sospita més o menys fundada d'un delicte, "constitueix una altra manera contempornia de pena illícita oculta, més enll d'un vernís de legalitat". En base d'aix, diu, "és fcil pensar que l'acusació de rebellió sostinguda per la fiscalia de l'Estat respon, almenys en part, a fer possible que s'apliqui la presó preventiva" i, per tant, afegeix, s'estigui procurant "de forma abusiva, una anticipació de la pena".El bisbe, que ha tingut contacte amb quasi tots els presos, diu que l'ha "sorprs", "fins i tot quan alguns es trobaven en vaga de fam, llur fortalesa psicolgica i, en alguns casos, llur creixement espiritual". Apellant al seu deure "cívic" de mostrar suport "a aquells que varen assumir les conseqüncies de l'intent perqu Catalunya pogués exercir el dret a l'autodeterminació", assegura que ara per ara per ells poc més pot fer que "resar".Una Catalunya divididaNovell creu que el projecte d'assolir la independncia "a través d'un procés polític que culminés amb un referndum no ha reeixit" perqu "no hi ha ni el primer element bsic: la majoria social a Catalunya". El bisbe considera que s'ha "evidenciat" que la societat est dividida en aquest tema. "Lluny de preocupar-nos d'aquest fet, hem d'acceptar que vivim en una societat dividida", afirma. Assegura que "l'Església per aquest tema i per molts d'altres no pot aportar cap posició concreta per sí que pot aportar un model de convivncia". I apella al fet que "ha de ser possible conviure tot i pensar diferent".Segons el bisbe, en el si de l'església, hi ha fidels independentistes i unionistes "i tenen tot el dret a defensar en la vida social i política la seva posició". Creu, per, que aquest factor no ha de separar "i si passa, vol dir que la nostra fe no és prou madura i que est ideologitzada".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés